Vinificatie

Domeniile Anastasia

Începând de la apa Telejenului şi până la apa Buzăului, aromele şi buchetele ce emană din podgoriile înlănţuite pe dealuri se întrepătrund deosebit. Iar în anul 2008, pe culmile Dealului Mare, au fost cumpărate 7 ha de viţă de vie, odată cu venirea pe lume a micuţei Anastasia, reînviind astfel tradiţia de aici, fiind ales un loc însorit, cu soi calcaros, numai bun pentru alchimia bobului de strugure. Sunt cultivate soiurile de struguri roşii Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră şi Chardonnay pentru vinurile albe. O cramă micuţă, cochetă, care a reuşit să producă deja vinuri valoroase, atent lucrate.

Iar dacă ar fi să reamintim şi despre aroma, echilibrul şi fidelitatea faţă de caracterul unic al acestei zone viticole, ce au consfinţit scopul producţiei alături de convingerea că nu trebuie făcut nici un compromis: nu cantitatea este importantă, ci calitatea producţiei, nu putem decât să avem certitudinea că vor lua naştere vinuri deosebite.Iar lucrul cel mai important de semnalat şi de remarcat la aceste crame micuţe este faptul că  nu-şi vor permite niciodată să facă rabat de la calitatea vinurilor produse (fapt ce le-ar aduce o excludere fără echivoc de pe piaţă!).

În fapt, saltul calitativ, care-l observăm de câţiva ani încoace la vinurile româneşti (e drept timid şi sincopat pe alocuri), tonul şi trendul acesta este impus şi de aceste exploataţii viticole mici, ce au reuşit să confirme, să-şi clădească o clientelă fidelă şi fapt remarcabil, să-i determine şi pe ceilalţi jucători mari de pe piaţă, ca printr-o atitudine comercială adecvată, să-şi schimbe treptat politica de producţie şi marketing, să acorde o mai mare atenţie calităţii vinurilor produse.

Iar aici, la Domeniile Anastasia, cea care v-a duce tradiţia mai departe, va asigura continuitatea şi tradiţia culturii viţei de vie şi va prelua ştafeta de la bunicul şi tatăl ei este chiar micuţa Anastasia, cea care se simte atrasă de vie şi mai ales de tot ceea ce se întâmplă acolo. Am avut ocazia să o cunoaştem pe micuţa Anastasia la recentul târg de vinuri GoodWine, fiind primul eveniment la care şi-a făcut apariţia, cu oarecare timiditate, specifică vârstei. Ne-am bucurat să o întâlnim, să ne împrietenim şi mai ales că a vrut să stea de vorbă cu noi. O scumpete de fetiţă, isteaţă foc, atentă la noi şi la tot ceea ce se întâmplă în jurul ei, a început să ne povestească despre vie şi despre lucrurile pe care le iubeşte cel mai mult. A participat la tot ceea ce se petrece în vie, de la tăiatul, legatul şi până la culesul acesteia. Dar cel mai mult şi-a dorit un tractoraş, numai al ei, pe care părinţii i l-au făcut recent cadou şi pe care, bineînţeles, sub supravegherea acestora, l-a şi condus prin vie, demonstrând că doreşte să se implice şi să ajute la desăvârşirea strugurilor. Doar via este a ei! A Domeniilor Anastasia! (O prezentare deosebită a Domeniilor Anastasia o veţi regăsi accesând link-ul emisiunii Fraţi de viţă).

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi