Tot am mai pomenit despre maturarea şi evoluţia vinurilor roşii, iar timpul pare să fie uneori o constantă a desăvârşirii potenţialului unui vin învechit corect în condiţii de păstrare corespunzătoare.
Am mai povestit despre acest CS 2015 de la Budureasca, din gama de top – Origini. Cum am făcut recent un survey prin cramă, am descoperit faptul că, într-o cutie de lemn, peste care se aşternuse praful, se regăsea (aşteptând parcă momentul prielnic) acest vin.
Culoarea sa de un roșu rubiniu închis, cernelos, dens, parcă încerca să anunţe ce va urma să întâlnim după o aerare la decantor de vreo 2 ore. Buchetul său se prezintă bine conturat, regăsind fructe bine coapte (cireşe, vişine) dar şi note mai rafinate de frunze de tutun şi condimentedar şi arome terţiare de lemn dulce, mosc şi vanilie.
Normal că avem de a face cu un vin corpolent, aşa cum îi stă bine unui Cabernet Sauvignon, definit de un bun echilibru între taninurile elegant evoluate, frunctele negre de pădure, notele uşor ierboase (care s-au mai estompat) şi o bună integrare a lemnului.
Finalul pare gentil dar în post-gustul său lung se simt bine definite notele de vanilie, taninurile şi notele fructate. Este un vin care conferă şi confirmă (după aproape 10 ani) potențial său de învechire în sticlă (asta dacă ai răbdare şi mai ales puţin noroc să evolueze corespunzător şi să nu ai surprize neplăcute ca vreun defect de dop să strice toată poezia; nu a fost cazul cu acest CS). Aşadar, dacă doriţi să experimentaţi şi aveţi răbdare cu vinurile, nu vă doresc decât să aveţi experienţe cât mai plăcute şi surprinzătoare. Cheers!