Vinul acesta este siropos, licoros şi de o dulceaţă incredibilă.
Este recomandat a fi asociat deserturilor de fructe.
Dacă ar fi să aleg ceva pentru desert, l-aş considera pe el însuşi un desert perfect!
Bogăţia aromelor, unicitatea sa, parfumul irezistibil ce dăinuie mult timp, te conduc la un singur gând: astfel de vinuri au fost create pentru zei.
N-aş exagera dacă aş spune, în câteva cuvinte, despre Nectar of Transylvania, că este un vin ca o ofrandă!
Artizanul său nu este nimeni altul decât Willi Opitz, oenologul austriac ce îşi etalează măiestria pe vinurile produse la Crama Liliac (despre care am mai povestit aici).
Din discuţiile cu reputatul vinificator, desăvârşirea vinului Nectar of Transylvania nu este chiar o treabă uşoară.
Strugurii din soiul Muscat Ottonel, imediat după recoltare, sunt sortaţi corespunzător din punct de vedere calitativ şi aşezaţi pe rafturile pregătite din timp, în corturi special amenajate.
Pe aceste rafturi sunt puse paie curate, unde strugurii vor sta efectiv la stafidit, urmând ca în decursul unei perioade de 6-8 luni, să piardă aproape 90% din cantitatea de apă existentă în pulpa strugurelui.
Corturile dedicate produceri acestui vin, sunt special create pentru aceste operaţiuni.
Comparativ cu Icewine-ul clasic, la care strugurii sunt lăsaţi în vie aproape toată iarna, prin această metodă sunt mult mai bine controlate ventilaţia cât şi ciorchinii de struguri, periodic fiind verificaţi, iar boabele de struguri atinse de mucegai sau care arată impropriu sunt înlăturate.
Poate lucrul cel mai important, în realizarea acestui vin de desert deosebit, este reprezentat de succesiunea ciclurilor îngheţ-dezgheţ, care macerează pulpa strugurelui şi-n care sunt trasferate din pieliţa sa aromele deosebite ale muscatului.
Aşa cum spunea Willi Opitz, „totul depinde de soare. Dacă este o toamnă lungă, procesul se desfăşoară lent, progresiv, propice naşterii unui vin de desert adevărat„.
„Totul este creat cu mare grijă, multă atenţie şi mai ales cu pasiune„.
„Ideile transformate în practică, prin experimentare şi perseverenţă, au demonstrat că şi-n România, mai exact în Transilvania, zona Batoş – Lechinţa, există capabilităţi de producere a vinurilor de gheaţă, atât de rafinate, delicate şi parfumate„.
Nu putem decât să remarcăm spiritul german, riguros, exact, măsurat, calculat, ce nu lasă nimic la voia întâmplării şi a hazardului, cu rezultate pe măsura efortului, inteligenţei şi a muncii depuse, totul pentru a realiza un vin pe care nu ai cum să-l uiţi prea uşor: Nectar of Transylvania.
Realizat într-o ediţie limitată (numai 1200 de sticle) acest Trockenbeerenauslese, realizat prin metoda Schilfwein, te întâmpină cu arome puternice, parfumate şi un gust ce abundă în arome de fructe tropicale de papaya, mango, ananas, completat de arome de miere şi citrice pe final.
Cu un alcool (12,5%) aproape insesizabil, bine integrat şi susţinut de fructuozitatea aromelor, se recomandă a fi consumat răcit la o temperatură optimă de 10 – 12C. Vinul se prezintă îmbuteliat la sticle de 375ml.
Ar mai trebui menţionat oare că Nectarul de Transylvania a câştigat anul acesta două medalii de argint în cadrul concursurilor Decanter World Wine Awards 2012 şi IWC – International Wine Challenge 2012.
Danke schon herr Willi Opitz!