Evenimente

Goodwine 2014 Ediția de Primăvară

 

În ultimul weekend, la București, a avut loc ediția de primăvară a Târgului internațional de vinuri Goodwine, eveniment la care pasionații de vinuri (și nu numai) au avut ocazia să vadă, mai de aproape, ceea ce producătorii autohtoni și străini de vinuri au pus în frapiere și au prezentat publicului, de-a lungul celor trei zile de târg.

Atmosferă deja familiară, organizare bună, vinuri ce s-au lăsat descoperite și analizate. Cel mai chic stand s-a dovedit a fi cel al Casei de Vinuri Cotnari, select, tip salon, unde cei care intrau să ia contact cu vinurile aveau posibilitatea să fie serviți exact ca la restaurant, de către somelierii producătorului, care le veneau în întâmpinare cu explicațiile și noutățile. Noutăți care ar fi Tămâioasa Românească 2013, din gama Colocviu și Tămâioasa Românească (demisec) 2013 pe gama Domenii. Vinuri ce se prezintă bine, în registrul deja consacrat.

Pe la Jidvei (dacă am început cu producătorii mari), pe gama Mysterium, a apărut un cupaj de Riesling de Rin și Sauvignon Blanc, fin și echilibrat. În tradiționala gamă Grigorescu, avem al „patrulea element”, și anume un Sauvignon Blanc demisec, un vin ce se prezintă cu tipicitate de soi, arome intense și un raport calitate/preț bun, pentru segmentul său de gamă.DSCN5289

La Vinarte am avut ocazia să revăd un „prieten” mai vechi, de prin 2001, un Prince Matei Magnum 2001, ce nu poate să-ți trezească decât amintiri plăcute. Vinul a evoluat frumos, păstrându-și chiar după atâția ani notele sale caracteristice de fructe roșii, vișină supracoaptă, vanilie, ciocolată, cacao. Aciditate surprinzătoare, ce i-a asigurat longevitatea sa.

Alira s-a prezentat cu gama Grand Vin, alături de consacratele Alira și Tribun, plus gama Lauri (Cuve Rasova). Vinuri corpolente, extractive, distinctive. La Casa Panciu am revăzut spumantele sale, pe care le-am prezentat și-n cadrul Clubului de vinuri Vademecum.

La Crama Oprișor animație (ca de obicei), Ispita fiind cea care făcea cu ochiul celor prezenți, bineînțeles alături de consacratele Drăgaica Roșie, Rusalca Albă, Cabernet Sauvignon (eticheta roșie), Smerenie. O revelație a fost un Sauvignon Blanc din gama Măiastru, tipicitate, fruct, arome intense și un raport calitate/preț excelent.

Alcovin Măcin a adus în premieră, în gama Pelegrin, un Riesling Italian ce surprinde prin mineralitate și corp. Alături îi stătea un Renatus alb 2013, o continuare a ediției limitate de aproape 5000 de sticle din recolta lui 2012, ce va fi lansat spre comercializare la toamnă, după ce va petrece ceva timp și prin baricuri. Cum se prezintă acum, pare promițător. Crama Basilescu revine cu ceva noutăți, respectiv gama de retail Emancipatio, alături de  cunoștințe mai vechi (gamele Eclipse, Golem, Îngeri din micul Paris).

La Crama Budureasca am revăzut gama Origini, unde remarcăm Feteasca Neagră 2011, ce pare să înceapă să se exprime și să evolueze frumos. Domeniile Ostrov au prezentat un rose ce nu poate fi trecut cu vederea, mai ales că mai este puțin până ce vremea caniculară va sosi. Observăm și o schimbare în bine pe la etichete, dar și o gamă nouă Naiada, despre care vom discuta cu proxima ocazie. SERVE s-a remarcat prin aceeași notă calitativă a vinurilor. O Fetească Neagră 2012 din gama Terra Romana ne-a plăcut în mod deosebit. DSCN5298

Câteva au fost revelațiile acestui Târg de vinuri, iar aici (nu știu de ce nu mă surprinde) este vorba despre producătorii mici, nou intrați pe piața vinului. Fie că amintim Domeniul Vlădoi, un producător ce gestionează 20 ha de vie în zona Murfatlar, la care remarcăm rose-ul din gama Ravak 2013, Chardonnay-ul 2012 din gama Pivnița Basarabilor și Feteasca Neagră 2012 (aceeași gamă). Nu putem omite Muscatul Ottonel 2012, gama Ravak, ce se prezintă în aceeași notă excelentă. Și mai ales cu prețuri prietenoase.

Sau Crama Darie, un producător ce cultivă vie pe o suprafață de 30 de ha, în zona Hârșova, intră pe piață cu un Chardonnay care surpinde și-i va pune pe gânduri pe unii dintre marii producători. Și Crama Stenota Winery, din zona Dealu Mare, ce a prezentat o secvență de trei vinuri: Fetească Albă și două vinuri roșii tinere, nebaricate, obținute din via de abia intrată pe rod, ca un experiment pentru cei care vor să vadă cum se prezintă un Merlot sau o Fetească Neagră fără prea multe artificii (baric sau învechire).

La Crama Averești nu putem omite Sauvignon-ul Blanc sec 2013 și Busuioaca de Bohotin demidulce 2013. Iar Cramele Cricova am revăzut câteva spumante, majoritatea obținute prin metoda Champenoise, fine, delicate. Crama Borha, cu vinuri care nu mai au nevoie de nicio prezentare, nefiind la prima prezență la Goodwine, revine cu gama Protos, vinuri spaniole din regiunea Ribera del Duero, vinuri care merită atenție și analiză pe măsură. Aș aminti în treacăt de un Temrpranillo 2010, baricat 24 de luni, ce te suprinde prin extractivitate și corpolență.

Amintim și prezența IWCB (Internațional Wine Contest Bucharest 2014), producătorii de vin având astfel ocazia să fie mai aproape și să-și înscrie vinurile în cel mai reprezentativ concurs internațional de vinuri din sud-estul Europei, concurs ce va avea loc la finalul lunii mai, între 22 – 25.05.2014.DSCN5291

O ediție de primăvară reușită a Târgului de vinuri Goodwine, câteva noutăți (și aici remarc încă o dată cramele mici), în care producătorii au adus (în marea lor majoritate) vinuri deja consacrate (relativ puține vinuri noi), dar care merită revăzute și analizate. Un exercițiu binevenit pentru cei care doresc să cunoască vinul bun mai îndeaproape. Așa cum au fost și membrii Clubului de vinuri Vademecum, prezenți la acest târg de primăvară, ocazie binevenită pentru a cunoaște, compara și degusta mai bine vinurile, interacționând în mod direct cu cei care le produc și le comercializează.

Ca minusuri, poate o promovare mai agresivă ar fi fost benefică și o prezență mai consistentă a presei și aici m-aș referi cu precădere la televiziuni care, dacă ar fi transmis live, încă de vineri, cu certitudine ar fi coagulat mai mult public iubitor de vin în zilele de sâmbătă și duminică – mai ales că vremea din weekend a ținut cu Goodwine. Deja ne gândim la următoarea ediție din toamna acestui an. Până atunci, vă dorim să aveți parte numai de vinuri bune! (mai multe imagini de la eveniment găsiți aici și aici).

3 Comentarii

3 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi