Cu strugurii atent selectionaţi, numai din parcelele cu expunere cât mai îndelungată la soare, ce sunt recoltati manual, depozitaţi în lădiţe de plastic, transportaţi cu mare grijă, trataţi cu deosebit respect şi pasiune, totul realizat pentru un vin dăruit parcă de Soare.
Producătorul Vinarte a limitat producţia la doar 35 de hectolitri, strugurii folosiţi pentru vin fiind numai cei ajunşi la maturitate optimă, „aleşii” având parte de o expunere maximă la astrul zilei (în fapt numai „privilegiaţii” din vârful dealului Bolovanu).
În Dealul Bolovanu (DOC – Sâmbureşti), în treimea superioară şi mijlocie a pantei se obţin vinuri de calitate superioară, cu denumire de origine controlată, din strugurii culeşi la maturitate deplină, ceea ce ştiu cel mai bine «artizanii Soarelui», adică să meşteşugească cu artă şi dibăcie strugurii soiului Cabernet Sauvignon, obţinând astfel cea mai bună ofertă compoziţională, ce se regăseşte în vinul ce devine mai extractiv, mai strălucitor, cu un alcool optim şi mai intens colorat.
Ulterior, o a doua selecţie a strugurilor se face în cramă, pe banda de sortare, chiar înainte de zdrobire. Urmează celelate proceduri, exact ca la un răsfăţ de la un veritabil „Spa al strugurilor”: desciorchinarea şi mustuiala, ce ulteior va fi pompată în cisternele de inox ale cramei, vegheate atent şi cu temperatura controlată automatizat. Aici are loc prima parte a fermentaţiei alcoolice şi o maceraţie atentă, verificată permanent, pentru a avea un vin echilibrat, bogat în tanini rotunzi, estompaţi, delicaţi şi cu substanţe colorante ce-l întregesc armonios. Spre sfârşitul fermentaţiei alcoolice vinul este tras în barrique-uri de stejar franţuzesc unde are loc şi fermentaţia malolactică, urmată de o perioadă de înnobilare a vinului, prin maturare timp de 15-18 luni. Vinul este apoi îmbuteliat şi învechit la sticlă minim 6 luni, în pivniţa cramei. De luat aminte, numai aşa ia naştere Soarele!
Vinul este limpede, de un roşu rubiniu, intens strălucitor, cu inflexiuni şi nuanţe de brun roşcat. Nasul ce ne întâmpină intens, elegant şi complex, cu arome caracteristice fructelor de pădure (zmeură, coacăze negre), vanilie, caramel, ciocolată şi condimente fine. Gustul Soarelui este plin, cu o textură consistentă, complexă, cu tanini maturi şi post-gust de lungă durată, ce nu-l uiţi prea uşor. Mineralitatea şi aciditatea sunt echilibrate. Decantat corespunzător, minim 25 de minute, Soare îţi dezvăluie tonuri aromatice ce evoluează de la tonuri intense la cele mai discrete şi catifelate, de vanilie, piele şi note de iarbă.
Potenţialul de învechire al vinul poate fi la sticlă de 8-12 ani, în condiţii ideale de pivniţă, în timp regăsind prin evoluţie o structură catifelată şi un buchet complex.
Soare Cabernet Sauvignon 2006, un cabernet sauvignon de top, ce devine vizibil şi se impune în peisajul vinurilor româneşti premium, un vin ce merită toată atenţia şi recomandarea noastră, fiind un vin complet, ce va face întotdeauna diferenţa.
La o temperatura optimă de consum de 18 grade C, Soare vă poate lumina prin intensitatea şi catifelarea sa, alături de preparatele tradiţionale de Paşti, cu atât mai mult fiind un companion de excepţie al mielului la cuptor.
Iată şi ingredientele pentru friptură de miel la cuptor reuşită: pulpă de miel, muştar a la Dijon, sare, piper, rozmarin, mentă, usturoi, ulei de măsline, vin roşu (1 pahar). Se curaţă carnea de pieliţe şi grăsime, se spală bine, se condimentează cu sare şi piper, se unge cu muştar, după care adăugăm rozmarinul şi menta. Crestăm carnea din loc în loc şi introducem câte un căţel de usturoi, apoi stropim cu ulei de măsline. Se lasă la marinat (e recomandabil să punem carnea la marinat, minim 24 h, înainte de a fi introdusă la cuptor). Când este gata marinată, se aşează în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu, se adaugă un pahar de apă şi o introducem în cuptorul încălzit în prealabil la temperatura de 250 grade C, timp de 30 minute. Am completat apoi cu un pahar de vin roşu, coborâm temperatura la 200 grade C şi lăsăm carnea să se pătrunda uşor, stropind-o din când în când cu sosul din tavă. După încă 30 minute înlăturăm folia şi lăsăm carnea să se rumenească frumos. Pulpa se aşează pe un platou lângă garnitura de cartofi (tot la cuptor) cu rozmarin.
Soare Cabernet Sauvignon 2006 va însoţi maiestuos friptura de miel şi preparate precum brânzeturile fermentate. Savurat împreună cu preparatele menţionate, îţi va dezvălui aromele sale tainice, mistice, adânc înmagazinate încă de la primii stropi de rouă ai dimineţii ce au dezmierdat viţa de vie şi până la fermecătorul apus de soare ce se vede de pe dealul Bolovanu, arome ce vor bucura simţurile şi doresc să fie descoperite, cu precădere, într-o zi de excepţie pentru creştinii ce aşteaptă lumina Mântuitorului! Soare, Lumină, Lumină, Soare!