Au devenit deja celebre vorbele: „vinul bun incepe in vie”. Dar degeaba, chiar daca via este muncita corespunzator, cu daruire, pasiune si mai ales daca obtii struguri buni, iar la final, cand sa te bucuri de roadele viei, procesul de vinificatie lasa de dorit si nu se ridica la inaltime. Producatorul Alcovin Macin a investit mult in ultimii ani in tehnologia moderna de vinificatie, totul pentru a obtine vinuri de calitate si a mentine aromele originare din strugure. La Macin, inclusiv pentru prezentarea vinurilor produse aici, s-au facut eforturi concretizate prin cele doua spatii dedicate pentru degustare (cu denumiri foarte sugestive: Crama Dobrogeana si Pivnita lui Terente), locuri in care cei ce calca pragul cramei pot degusta vinurile, alaturi de preparate culinare corespunzatoare.
Mergand mai departe, s-a reusit aceasta ingemanare a asocierii particularitatilor unui vin cu produsele gastronomiei locale, toate izvorate din acelaşi terroir. Acesta este motivul pentru care enoturismul a luat avant in toată lumea, Alcovin Macin fiind printre pionierii acestui tip de turism la noi in tara, gen de turism aflat inca la inceputuri. Vinul pe care am ales astazi sa-l prezentam este un vin sec, provenit din soiul Merlot, vin de o culoare rosu-rubiniu, putin astringent si cu tanini ce se simt puternic, dar in acelaşi timp catifelat.
Olfactiv ne aminteste de aroma fructelor de padure, iar prin maturare si invechire castiga note delicate, atragatoare, persistente mai ales in notele post-gustative, specifice merlot-ului baricat. Il putem asocia cu mancaruri din carne rosie (fripturi de vita, porc si vanat) precum si aperitive pe baza de branzeturi maturate, servit corespunzator, la o temperatura (recomandata) intre 15-18°C. Dupa 4 ani vinul s-a prezentat frumos, deschizandu-se incet, pe masura ce contactul cu aerul a reusit sa-i trezeasca la viata aromele sale, alcoolul (13%) fiind deja bine integrat.