Sâmbătă, 22 septembrie a.c., a fost zi importantă în podgoriile Domeniilor Sâmbureşti.
Culesul viei a reprezentat, ca-n fiecare an, prilej de sărbătoare, ce a fost marcat printr-un eveniment (ajuns deja la cea de-a IV-a ediţie) ce ce se vrea a deveni în timp o tradiţie. Peste 100 de copii, alături de părinţii lor, au fost oaspeţii Domeniilor Sâmbureşti.
Fiecare, cu mic cu mare, după pricepere, a dat o mână de ajutor la culesul viei, având astfel posibilitatea să ia contact direct cu ceea ce înseamnă recoltatul strugurilor. Prezenţi au fost şi oaspeţi de seamă, excelenţa sa Jean Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, alături de Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding.
Încet, încet, febra culesului de struguri i-a cuprins pe toţi cei prezenţi, dar în special pe cei mici, care au avut astfel ocazia să se întrecă şi să demonstreze cine a fost cel mai harnic culegător.
Iar cei mici au fost eroii culesului de vie, alergând cu entuziasmul specific vârstei şi cu găletuşele pline cu ciorchinii de struguri recoltaţi spre remorcile unde erau colectaţi, reuşind să demonstreze că sunt ajutoare de nădejde.
Dar lucrul cel mai important, vor ţine minte toată viaţa această experienţă inedită a culesului viei de la Domeniile Sâmbureşti, vor înţelege, când vor creşte mai mărişori, ce înseamnă cu adevărat munca, o vor respecta şi mai ales vor şti că totul se face în viaţă cu efort, cu răbdare, cu perseverenţă şi cu pasiune. Un vechi proverb spune “după faptă şi răsplată“.
Iar pentru aceasta toţi copiii au fost premiaţi de către conducerea Valvis Holding, emoţiile şi satisfacţia celor mici fiind evidente. Şi un lucru care nu trebuie omis. Au avut parte şi de o vizită interesantă la punctul de procesare al strugurilor, unde s-a adus recolta recent culeasă de cei mici, aceştia având astfel ocazia să bea un must veritabil, adică un fresh proaspăt şi sănătos de struguri.
După-amiaza a continuat cu o petrecere şi un concurs de petanque, unde cei prezenţi s-au bucurat de o zi frumoasă de toamnă, petrecută în aerul curat şi ozonat al Sâmbureştiului.
“Vinul bun se naşte în vie“, mai spune o vorbă veche, plină de adevăr.
Iar acest lucru a fost prezentat profesionist de către sommelierul Alin Mihalcea, membru al Asociaţiei Somelierilor din Romania, cel ce a avut rolul de a aduce în atenţia celor prezenţi vinurile produse de către Domeniile Sâmbureşti şi mai ales de a le explica, analiza şi prezenta audienţei.
Nu vom reaminti acum despre fluxul tehnologic sau de faptul că vinul este depozitat la o temperatură controlată în cramă. Aceste lucruri ne-au fost prezentate de doamna Zoe Badea şi de către domnul inginer Manuel Nica, oenologul şi totodată vinificatorul şef al celor de la Sâmbureşti. Vom discuta într-o altă postare despre aceste lucruri pur tehnice.
Însă nu putem omite câteva lucruri importante ce nu pot trece neobservate aici la Domeniile Sâmbureşti.
Replantările cu struguri, în special cu struguri selecţionaţi, respectiv clone aduse din Franţa, sistem de irigaţie prin picurare, tratamente fito-sanitare executate la timp, pasiunea şi dragostea pentru vie a celor ce trudesc aici şi, nu în ultimul rând, terroi-ul de Sâmbureşti, cel care dă acel touche, acea atingere ce transformă strugurii viei în vinurile pline de caracter.
Vorbind de vinurile create aici – din soiurile de struguri Merlot, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, dar mai ales de Cabernet Sauvignon (regele vinurilor roşii de aici), de la an la an se observă progrese calitative.
Se depun eforturi considerabile, susţinute, totul pentru desăvârşirea vinurilor produse aici şi totul pentru a obţine calitate. De la recoltare, procesare, baricare, îmbuteliere.
Toate semnele sunt bune, inclusiv semnele anului 2012 ce se anunţă foarte bun pentru viticultură. Chiar dacă producţia, comparativ cu anul, trecut este mai scazută cu 1/3, condiţiile climatice din vară au influenţat benefic strugurii.
Aceştia s-au copt mai devreme, au acumulat zaharuri suficiente, arome mai intense, o cantitate mare de antociani (pigmenţii ce dau culoare fructelor), fapt ce reprezintă garanţia unui viitor vin foarte bun.
Omul sfinţeste locul. Iar acest lucru se întâmplă şi-n podgoriile Domeniilor Sâmbureşti. Cu pasiune, cu efort, cu viziune, cu răbdare, rezultatele bune şi foarte bune n-au cum să se lase aşteptate. Şi să se regăsească în final, ca o încununare a tuturor celor enunţate mai sus, în galaxia onorantă a vinurilor premium româneşti.