Event
Sărbătoarea culesului viei, la Domeniile Sâmbureşti
Sâmbătă, 22 septembrie a.c., a fost zi importantă în podgoriile Domeniilor Sâmbureşti.
Culesul viei a reprezentat, ca-n fiecare an, prilej de sărbătoare, ce a fost marcat printr-un eveniment (ajuns deja la cea de-a IV-a ediţie) ce ce se vrea a deveni în timp o tradiţie. Peste 100 de copii, alături de părinţii lor, au fost oaspeţii Domeniilor Sâmbureşti.
Iar cei mici au fost eroii culesului de vie, alergând cu entuziasmul specific vârstei şi cu găletuşele pline cu ciorchinii de struguri recoltaţi spre remorcile unde erau colectaţi, reuşind să demonstreze că sunt ajutoare de nădejde.
După-amiaza a continuat cu o petrecere şi un concurs de petanque, unde cei prezenţi s-au bucurat de o zi frumoasă de toamnă, petrecută în aerul curat şi ozonat al Sâmbureştiului.
Iar acest lucru a fost prezentat profesionist de către sommelierul Alin Mihalcea, membru al Asociaţiei Somelierilor din Romania, cel ce a avut rolul de a aduce în atenţia celor prezenţi vinurile produse de către Domeniile Sâmbureşti şi mai ales de a le explica, analiza şi prezenta audienţei.
Nu vom reaminti acum despre fluxul tehnologic sau de faptul că vinul este depozitat la o temperatură controlată în cramă. Aceste lucruri ne-au fost prezentate de doamna Zoe Badea şi de către domnul inginer Manuel Nica, oenologul şi totodată vinificatorul şef al celor de la Sâmbureşti. Vom discuta într-o altă postare despre aceste lucruri pur tehnice.
Replantările cu struguri, în special cu struguri selecţionaţi, respectiv clone aduse din Franţa, sistem de irigaţie prin picurare, tratamente fito-sanitare executate la timp, pasiunea şi dragostea pentru vie a celor ce trudesc aici şi, nu în ultimul rând, terroi-ul de Sâmbureşti, cel care dă acel touche, acea atingere ce transformă strugurii viei în vinurile pline de caracter.
Se depun eforturi considerabile, susţinute, totul pentru desăvârşirea vinurilor produse aici şi totul pentru a obţine calitate. De la recoltare, procesare, baricare, îmbuteliere.
Toate semnele sunt bune, inclusiv semnele anului 2012 ce se anunţă foarte bun pentru viticultură. Chiar dacă producţia, comparativ cu anul, trecut este mai scazută cu 1/3, condiţiile climatice din vară au influenţat benefic strugurii.
Omul sfinţeste locul. Iar acest lucru se întâmplă şi-n podgoriile Domeniilor Sâmbureşti. Cu pasiune, cu efort, cu viziune, cu răbdare, rezultatele bune şi foarte bune n-au cum să se lase aşteptate. Şi să se regăsească în final, ca o încununare a tuturor celor enunţate mai sus, în galaxia onorantă a vinurilor premium româneşti.