Tu ce vin beai în 1989? Iată o întrebare la care puţini s-au gândit sau la care se feresc să răspundă! Dacă ne gândim că în anul 1989, anul revoluţiei, piaţa vinurilor din România era dominată de câţiva producători de stat, care aveau directive clare şi concrete ce, cum şi cât să producă, producătorul moldav Cotnari, reuşea să pună la învechit în cramă adevărate bijuterii, care, în timp, au demonstrat, prin evoluţia la sticlă, faptul că vinurile dulci au farmecul şi savoarea lor aparte.
Despre Grasa de Cotnari, binecunoscutul soi de strugure românesc, cu o istorie bogată, pot spune că şi-a demostrat în timp atât potenţialul cât şi versatilitatea. Mai nou, de câţiva ani, avem şi Grasă de Cotnari vinificată în sec (de către Casa de vinuri Cotnari) dar despre aceasta vom povesti în curând.
Grasă de Cotnari 1989, este un vin dulce, cules la înnobilarea boabelor, un an excelent în care ciuperca Botrytis Cinerea a atacat boabele, stafidindu-le, conferind obţinerea unui vin care şi-a demonstrat potenţialul de maturare şi învechire.
Culoarea este galben chihlimbar, limpede, cristalin, iar buchetul său te trimite cu gîndul la note de fructe confiate, arome de miere de albine, stafide, miez de nucă verde şi migdale, susţinute bine de aciditate şi un nivel de alcool (12%) perfect integrat. Finalul este lung, persistent, remanenţa fiind una copleşitoare.
Un vin de colecţie, asemănător cu celebrele vinuri de Tokaji (Ungaria) sau chiar Sauternes (Franţa), care va bucura pe toţi cei care vor avea ocazia să savureze câteva picături licoroase din acest vin.
Iar anul acesta, când se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, poate fi o ocazie perfectă să-l încercaţi, savuraţi şi să încercaţi un recurs la memorie.
1989 – 2019…30 de ani…!