Budureasca Chardonnay 2018 este un vin ce se etalează în pahare cu o culoare galben pai intens, limpede, cristalin, vinificatorul Stephen Donnelly folosind pentru vinificarea acestui soi diferite drojdii selecţionate, jumătate din mustul strugurilor fiind fermentat și în vase din lemn de stejar american (pentru a-i asigura complexitate).
Continuând să-l analizăm, la primul contact olfactiv întâlnim arome ce duc cu gândul spre fructele tropicale (mango, citrice, ananas), unt și tușe discrete de lemn dulce. Temperatura optimă la care se exprimă perfect este de 11-13 grade C, notele sale alternând frumos şi echilibrat.
Gustativ continuă cu notele de citrice și aceeleaşi fructe tropicale plăcute, ananasul fiind dominant, regîsind lime și pe final câteva tușe vegetale plăcute.
De remarcat faptul că are un bun echilibru între aciditate și nivelul de alcool, cu un final lung. Asociat cu preparate din pește, s-a dovedit o alegere execelentă.

Pingback: Budureasca Chardonnay 2018 – evoluţie 2 – Oenolog