Despre acest vin am scris, remarcându-l încă de la lansarea sa. Și cum am bunul obicei de a observa cum evoluază vinurile de-a lungul anilor, mi-am propus să revăd acest vin în care aveam speranțe. Chiar dacă el provine din vii tinere, potențialul zonei Cotnari de a produce o fetească neagră remarcabilă este foarte mare.
Treptat, în decursul a mai multor ani, cu răbdare, pe măsură ce viile se maturizează, feteasca neagră de aici are toate șansele să ajungă ceea ce ne dorim cu toții: un vin reprezentativ pentru România. În prezent, suprafaţele viticole exploatate de Casa de Vinuri Cotnari sunt compuse din Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha şi Fetească Albă – 50 ha.
Iar despre Fetească Neagră se presupune că locul său de origine ar fi pe valea Prutului, în jurul localității Uricani, județul Iași. Totodată, este interesant faptul că între Cotnari și acest soi de strugure există o veche și strânsă legatură de mai bine de 2000 de ani.
Iar aici stau mărturie vasele din ceramică ale culturii Cucuteni, în care s-au găsit sâmburi de struguri și chiar urme de vin (Cucuteni fiind una din civilizațiile înfloritoare din perioada neolitică, între anii 5500 și 2750 î.e.n).
Cultura Cucuteni a precedat așezările umane din Sumer și Egiptul Antic, localitatea cu acelasi nume aflându-se la numai 11 kilometri de Cotnari și dealurile pe care cresc astăzi viile.
Fetească Neagră 2011 gama Domenii, Casa de Vinuri Cotnari este un vin sec, culoare roșu rubiniu intens, expresiv, nas ce trădează acum un buchet ușor schimbat față de ceea ce știam despre acest vin, urmare a evoluției sale la sticlă. Aromele de fructe roșii de pădure abia dacă se mai simt dar vișinile și afinele, ceva tușe condimentate plus ceva lemn duce îi conturează bine nasul.
Gustul se prezintă în alt registru, mai expresiv, taninurile sunt evoluate și echilibrate, dezvăluindu-și aromele ferecate în sticlă, unde avem prune supracoapte, fructe roșii, un strop de cacao și de ciocolată, vanilie discretă. Aciditatea se află încă sus, se ține bine, iar alcoolul foarte bine integrat, aproape insesizabil. I-am destupat dopul cu o oră înaite de servire pentru aerare și l-am trecut și prin decantor.
Ca o concluzie, este un vin promițător, ce va deveni reprezentativ pentru zona Cotnariului, mai ales că acum am putea remarca faptul că Feteasca Neagră s-a întors în sfârșit acasă. Va fi interesant și de urmărit evoluția vinurilor produse de către Casa de Vinuri Cotnari, mai ales că în gama superioară există o fetească neagră din 2013, Castel Vlădoianu, care de asemenea merită atenția noastră și despre care vom povesti cât de curând.
„Din cele mai vechi timpuri, străbunii noștrii se desfătau cu vinul roșu produs din soiul cunoscut ca și Fetească Neagră. Sâmburii de struguri descoperiți în amforele din vecinătățile Cotnarilor, au conturat ceea ce astăzi, indubitabil, este emblema oenologiei din România. Un spirit năvalnic, ce te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Acceptă-i provocarea…” (www.vinuricotnari.ro)