Nou

În Vizită la Domeniile Boieru

Aflându-mă într-un mic periplu prin Transilvania, nu aveam cum să nu vizitez și crama Domeniile Boieru. Și asta nu doar dintr-o simplă curiozitate sau că se afla cumva în drumul meu, pentru că vinurile de Ciumbrud le mai întâlnisem pe la diversele târguri de vinuri sau degustări. Motivul este unul pur personal. Bunicului meu îi plăceau vinurile de Ciumbrud și, ca atare, am mers direct la sursă să facem cunoștință cu ele.

Crama Domeniile Boieru se află în localitatea Ciumbrud, județul Alba, la nici 30 kilometri de municipiul Alba Iulia, prilej perfect după ce vizitezi cetatea Alba Carolina să treci și pe la cramă. Iar acum, sub semnul modernismului și al noilor tehnologii de vinificație, vechea tradiţie a vinului ardelenesc renaşte într-un colţ însorit de pe versanţii din Aiud, în vecinătatea râului Mureş, și într-o cramă cochetă, unde oenologul Florin Dănoaie transformă cu grijă și pasiune mustul obținut din strugurii culeși de pe dealurile ce înconjoară râul Mureș în vinul de Ciumbrud.Rhein Riesling 2014 Domeniile Boieru

Mai precis într-un vin care are o tradiție și o istorie pe aceste meleaguri, vinurile obținute aici, potrivit cronicilor, fiind printre preferatele cu ceva secole în urmă de însuși domnitorului Mihai Viteazul, în perioada în care acesta a stat la Alba Iulia. Iar condiţiile favorabile de climă şi sol, alternanţa zilelor calde cu nopţile reci, conduc la o coacere lentă a strugurilor, cu păstrarea aromelor primare, în perfect echilibru cu aciditatea fină, specifică locului.

Pe cele aproximativ 200 de ha (160 ha pe rod, 40 ha urmînd să intre pe rod în următorii ani), situate în Ciumbrud și în Sebeș (Apold) – Alba, replantate din anul 2005, regăsim preponderent soiuri albe precum Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Chardonnay, dar și Pinot Noir și mai nou Fetească Neagră. Recunoscut fiind faptul că de secole se cultivă struguri din soiuri albe, surpriza plăcută a fost Pinot Noir-ul dar și Feteasca Neagră. Vinurile sunt prietenoase, aromate, fructate, elegante și expresive.

Nu putea să lipsească, așa cum îi stă bine oricărei crame care se respectă și o pensiune, foarte cochetă și modernă (seamănă izbitor cu White House din Washington D.C. !), cu un restaurant cu un spațiu generos și două terase, de unde priveliștea este absolut superbă. Vă recomand cu căldură, dacă ajungeți în zonă, să treceți pe aici și să savurați un gulaș din burtă de vită. Este absolut delicios!

Pinot Noir 2014 Domeniile BoieruVinurile, pentru că pentru ele venisem la cramă, au un raport calitate/preț foarte bun, fiind corecte, frumos lucrate, impresionând prin prospețime, arome și tipicitate. Am remarcat Rhein Riesling-ul sec producție 2014, care se aseamănă cu suratele sale de pe valea Mosel din Germania, având note plăcute de hidrocarburi (mai discrete ce-i drept, dar nedaranjante), aciditate ridicată, arome de fructe unde domină coaja de portocală amară, prospețime și finalul lung.

Traminerul demisec din 2014 este definit de arome de trandafiri, citrice, fructe exotice, componenta aromatică caracteristică fiind dominantă, iar restul de zahăr conferindu-i vioiciune (susținîndu-l elegant).

Muscatul Ottonel demisec 2014 vine cu un plus de prospețime și eleganță, culoare galben pai intens, arome caracteristice, fiind un vin care poate fi un bun companion alături de preparate gastronomice precum peștele și pui.

Pinot Noir sec 2014, a fost o surpriză plăcută, culoare roșu rubiniu deschis, nas fructat (afine, mure), gust intens și fin de fructe de pădure, aciditate perfect echilibrată, taninuri fine, discrete și un final persisitent.

White House Ciumbrud Domeniile BoieruÎn portofoliul producătorului mai regăsim Sauvignon Blanc 2014 demisec, Roze 2014 din Pinot Noir, Dry Muscat 2014, Fetească Neagră demisec 2014 (o surpriză plăcută), Episcopal 2014 demisec (asamblaj Fetească Albă și Muscat Ottonel) dar și vinuri de deșert – Cardinal 2014 demidulce, obținut din Sauvignon Blanc cules târziu (late harvest), Cardinal 2009 dulce obținut din Pinot Gris (late harvest), Episcopal 2014 demidulce (asamblaj din Traminer, Sauvignon Blanc și Pinot Gris), .

Cum spuneam, vinuri corecte, prietenoase, cu notele caracteristice tipicității de soi, despre care vom mai povesti pe îndelete, depre fiecare în parte. M-am bucurat să văd oameni tineri, pasionați de ceea ce realizează, o echipă unită care va reuși să readucă faima de odinioară a vinurilor din această zonă. Acum m-am convins de ce bunicului meu îi plăceau vinurile de Ciumbrud! Să auzim numai de bine Florin, Bogdan și Vlad! Numai vinuri bune vă doresc!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi