Vinuri Romanesti

Chateau Valvis Chardonnay 2013

Chardonnay-ul este considerat, pe bună dreptate, regele vinurilor albe, fiind apreciat deopotrivă atât de vinificatori, pentru versatilitatea sa, dar și către iubitorii de vin. Există o mare varietate de stiluri de vinificație, pornind de la clasicul Chardonnay de Chablis și terminând cu cele vinificate în stilul lumii noi.

În România regăsim numeroase expresii ale Chardonnay-ului, în funcție de vechimea vițelor de vie (relativ tinere), zona unde sunt cultivați strugurii dar mai ales de ce anume și-au propus producătorii să aducă în atenția consumatorilor.

Părerile sunt oarecum împărțite, fiecare iubitor de vin având propriile preferințe (dar mai ales referințe), despre cum ar trebui să arate un Chardonnay. Chateau Valvis Chardonnay

Uneori excesul de baric contrastează, din păcate, în detrimentul aromelor și al tipicității, alteori explozia de fructe domină excesiv, deranjant, și atunci, ne întrebăm, totuși, care ar fi un Chardonnay echilibrat, armonios și care să se apropie de ceea ce ar trebui să fie? La nivel național, mai trebuie să treacă câțiva ani până vom avea un Chardonnay adevărat.

Cu toate acestea, încep să apară și vinuri care, lăsând deoparte propriile preferințe și gusturi, încep să fie pe placul pasionaților de vin. Recent, la degustarea de Chardonnay organizată de TASTEVIN Confreria vinului la Zexe – Cherhanaua Gastronomică, în colaborare cu Sorla, la categoria high level, pe primul loc a ieșit Chateau Valvis Chardonnay 2013 (de la Domeniile Sâmburești).

Poate pentru mulți a reprezentat o mare surpriză, nu însă și pentru mine. Știam vinul de astă vară, când l-am degustat și mi-a atras atenția. Iar acum vine să confirme cumva ceea ce intuiam.Chateau Valvis Chardonnay 2013

Chateau Valvis Chardonnay 2013 este un vin alb sec, culoare galben pai intens, limpede, strălucitor. Aromele sale olfactive te trimit cu gândul la flori de primăvară și fructe de vară (unde perele se simt plăcut și intens), fiind completate de arome discrete de vanilie.

Gustativ regăsim citricele, piersici împârguite, note plăcute de vanilie și de migdale dulci, fiind rotund, echilibrat și îmbrăcat într-o textură de unt topit. Finalul este persisitent, presărat cu note ușoare de condimente. Are un echilibru bun între aciditate, taninuri și nivelul de alcool. Așadar, cei de la Sâmburești sunt pe drumul cel bun, confirmând că se poate. Îi acordăm 84 de puncte.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi