Vinuri Romanesti

Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2012

Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2012 este un vin alb (vinificat în sec), o premieră pe piața vinurilor românești, ce a impresionat plăcut încă de la lansarea variantei 2011, la ediția din primavara anului trecut a Târgului de Vinuri GoodWine, mai ales dacă ținem cont de faptul că această varietate de struguri (Grasă de Cotnari), oferă preponderent vinuri dulci și demidulci.

Grasa de Cotnari este un soi de viță de vie tipic românesc, cultivat în România încă din secolul XV. Strugurii sunt de mărime mijlocie, cilindroconici, uneori ramificați, cu boabe dese și omogene, de culoare galben-verzuie, cu pete ruginii pe partea expusă la soare.

Se cultivă în mod tradițional în vechile podgorii de la Cotnari, încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Pentru obținerea vinului, strugurii sunt culeși atunci când sunt deja trecuți de maturitate și atacați de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Vinul obținut este un vin superior alb, de desert, demisec sau licoros, cu un conținut mare de zahăr, de circa 240 grame pe litru și o tărie care depășește uneori 15 grade” (sursa: wikipedia).

Vinul Casei de Vinuri Cotnari se prezintă cu o culoare galben pai deschis, cu discrete inflexiuni verzui pe marginea paharului în momentul în care paharul este ținut spre lumină. Olfactiv, comparativ cu surata din 2011, varianta 2012 este mult mai expresivă, întâmpinându-te cu arome plăcute de fructe exotice, note de miere proaspătă, fân cosit, fructe proaspete de vară. Regăsim mai intens și expresiv nasul la vinul din 2012, semn că oenologul George Maluțan a reușit să îmblânzească acest soi și să-i extragă aromele sale atât de apreciate, care se regăsesc acum într-un vin sec. Gustativ se prezintă într-un registru aromatic unde regăsim fructe exotice, citrice, miere, fructe proaspete, existând și ceva note onctuoase discrete. Vinul are o aciditate medie, echilibrată, cu note de prospețime și un final plăcut.
DSCN5587

Așadar, ambiția producătorului (Casa de Vinuri Cotnari) de a reuși să producă un vin sec, dintr-un soi de struguri care, preponderent, dă vinuri demidulci sau dulci, vine să confirme și să întărească faptul că simbolurile sale reprezentative nu au fost alese întâmplător: inovație, tehnologie, filosofie, artă, în fapt simboluri ce au stat la baza nașterii Grasei de Cotnari 2011 (gama Colocviu la Moscova) și care se continuă și-n varianta 2012, mult mai expresiv și mai aproape de ceea ce se poate demonstra că se poate obține din acest soi de struguri.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi