Vinuri Romanesti

Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2011

COLOCVIU este gama de vinuri (din clasa premium) pe care CASA DE VINURI COTNARI a prezentat-o recent și la Festivalului PROVINO Iași, festival ce și-a închis porțile acum câteva zile. Această gamă a fost lansată în primăvara acestui an, la GOODWINE București, dar sub numele de SIMPOZION. Insă, la începutul lunii august, când vinurile au fost oferite spre vânzare în piață, s-a înlocuit  numele de SIMPOZION, cu numele de COLOCVIU. Acest lucru s-a realizat dintr-un considerent cât se poate de obiectiv (deși denumirea de SIMPOZION este înregistrată la OSIM, conform certificatului de înregistrare nr. 117319/08.06.2011). După ediția din primăvară a târgului GOODWINE s-a aflat despre existența înregistrării la OSIM a unui nume apropiat (SYMPOSION). Această denumire a fost înregistrată la OSIM de către un producător din județul Constanța, producător care deocamdată nu comercializează vinuri sub acest nume. Tocmai pentru a nu crea confuzii în piață, s-a hotărât să se renunțe la această denumire.
Iar ideea pe care s-a mers, pentru a comunica personalitatea unor vinuri de înaltă ținută, vinuri considerate ambasadori ai României în toate colțurile lumii, s-a dorit a fi o gamă de vinuri care să se remarce prin simboluri puternice, precum și o denumire sugestivă. Astfel, Roma (prin Colosseum) simbolizează inovația și tehnologia avansată, Atena (prin Partenon) simbolizează filosofia, iar Moscova  (prin Catedrala Sfântul Vasilie din Piața Roșie) simbolizează arta. Acestea sunt simbolurile CASEI DE VINURI COTNARI: inovație, tehnologie, filosofie, artă.

Ulterior, în toamnă, la Salonul Național al Vinurilor României VINTEST, ce s-a desfășurat în perioada 12 -14 octombrie 2012, vinurile au fost prezentate publicului bucureștean sub denumirea deja consacrată, gama COLOCVIU.
Grasă de Cotnari 2011, Colocviu la Moscova este un vin vinificat în sec, o premieră pe piața vinurilor românești, cu precădere pentru soiul grasă de Cotnari, cu o culoare galben pai deschis, ce prezintă inflexiuni frumoase în lumină. Olfactiv este discret, întâmpinându-te delicat cu aromele specifice soiului, note de miere proaspătă, fân cosit, fructe proaspete de vară. Gustativ se prezintă cu arome alternante de citrice și miere, cu o puritate specifică, note onctuoase discrete, completate de o aciditate corespunzătoare și note fresh pe final. Este lăudabilă intenția producătorului ce a reușit să producă un vin sec, dintr-un soi de struguri din care, preponderent, se nasc vinuri demidulci sau dulci, reușind astfel să demonstreze și să confirme faptul că simbolurile alese nu au fost întâmplătoare: inovație, tehnologie, filosofie, artă, simboluri ce au stat la baza nașterii Grasei de Cotnari 2011, Colocviu la Moscova (vinificată în sec).

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2012

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi