Vinificatie

Metode Tradiţionale de Vinificaţie

Georgia este unul dintre locurile, poate chiar cel mai vechi de pe mamamond, unde există indicii şi dovezi arheologice că aici a fost “domesticită” pentru prima dată viţa de vie. Cea mai elocventă dovadă este reprezentată de prezenţa, într-o arie geografică relativ restrânsă, a zeci de soiuri de struguri, ale căror origini se pierd în negura timpului. Indicii interesante pot fi văzute, de asemenea, în metodele de vinificație utilizate aici, care implică utilizarea de vase mari din teracota care sunt îngropate (pentru menţinerea unei temperaturi constante), permiţând astfel fermentarea şi maturarea ulterioară a vinurilor roşii şi albe.

Această metodă se utilizează peste tot Georgia, cu practici uşor diferite, în funcţie de tradiţiile locale. În partea de nord a ţării, în Imereti de exemplu, vinurile sunt puse la fermentat, în vasele de lut, fără pieliţă (doar mustul), în timp ce în zona de Khakheti, fermentarea se realizează cu tot cu pieliţa strugurilor. Utilizarea tehnicii de îngropare a vaselor mari din teracotă, permite, în funcţie de diferitele condiţii pedoclimatice ale ţării şi mai ales în funcţie de soiurile de struguri procesate, să se asigure un process de vinificaţie complet natural, ce stimulează senzaţiile primare, îmbunătăţind caracteristicile soiului respectiv şi, în final, georgia 02exprimarea deosebită a vinului.

Din păcate, această metodă este oarecum periclitată de apariţia noilor tehnologii din domeniu. Vinificaţia utilizată, în fostele mari cooperative create de Uniunea Sovietică, când Georgia a fost principalul producător de vinuri, era reprezentată de practica şi metodele agricole convenţionale, fiind preferate mai mult soiurile productive de struguri, inclusiv cele internaţionale. În prezent, marile vase din teracotă sunt produse de artizani locali, marea majoritate deja bătrâni, prin metode şi modele tradiţionale, datând tocmai de la originile viticulturii, numărul lor fiind în scădere rapidă deoarece tinerii nu sunt dispuşi să accepte lungile perioade de ucenicie şi recompense financiare reduse. Din păcate, dacă nu se iau măsuri, această metodă veche şi fascinantă de vinificaţie riscă să dispară în câţiva ani. (Sursa: fondazioneslowfood.it)

25 Comentarii

25 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi