Sanatate

Nivelurile de radon din crame sau pivniţe sunt dăunătoare?

Poate că cel mai important lucru ce trebuie avut în vedere, la construirea unei crame sau pivniţe de vinuri  este că nu există nici un fel de studii sau modele privind modul în care construcția sa va afecta, ulterior, nivelul de radon din întreaga casa, precizează publicaţia winespectator.com.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, iar cel din urmă din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție („Radonul este un element chimic cu simbolul Rn și numărul atomic 86, este al cincilea element chimic radioactiv descoperit. A fost descoperit in anul 1900 de către Friedrich Ernst Dorn. Face parte din grupa gazelor rare.

Cresterea concentratiei de radon in atmosferă anuntă apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturii scăzute sub punctul de inghet 202 K (−71 °C; −96 °F) are o culoare fosforescentă strălucitoare, care se transformă in galben când temperatura scade și devine orange-roșu la temperaturi sub 93 K (−180.1 °C; −292.3 °F). La valori normale ale temparaturii și presiunii, Radonul formează un gas monoatomic cu o densitate de 9,73 kg/m3, de aproximativ 8 ori mai mare decât densitatea atmosferei Pamântului 1.217 kg/m3. Radonul este un gas periculos :cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plamani, se gaseste in sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om. Este utilizat in domeniul medicinei și stiintei” – precizează wikipedia.org).

În conformitate cu Brian Hanson, coordonator pentru Serviciile Naţionale ale programului Radon şi al programului de servicii de la Universitatea de stat din Kansas, o pivniţă mică va lăsa nivelurile de radon neschimbate.  El avertizează că una mai mare ar putea schimba debitul de aer din casa. Este extrem de important să înţelegem cum poate pătrunde radonul din subsol în casă. Aerul cald, care se acumulează în casă, are tendinţa naturală să parasească incinta. In momentul când iese crează un vid care, la rândul său, este completat/echilibrat (exact ca la un aspirator) cu aer din subsol, ce contine cantitati mici de radon.


„Dacă ne gândim la o scară largă de conversie, care se întâmplă să fie atunci când subsolul/crama ocupă o suprafaţă foarte importantă, există potenţial pentru transferul de aer, fapt ce va avea un impact semnificativ asupra dinamicii normale de aer a casei”, spune Hanson.  În cazuri ca acestea, el pledează pentru instalarea unor dispozitive cum ar fi un sistem activ de reducere a depresurizării  solului, care va ajuta la filtrarea sau dirijarea radonului direct din sol spre exteriorul casei, printr-o conductă de ventilație.

În ceea ce priveşte faptul că radonul ar putea pătrunde în vin prin intermediul dopurilor, Dr. Christian Butzke, profesor de viticultură în cadrul Departamentului de Ştiinţe alimentare la Universitatea Purdue, spune că acest lucru este puţin probabil. Deşi el recunoaşte că a nu a fost făcută nicio cercetare specifică privind efectele radonului asupra vinului, el afirmă că un sistem de închidere adecvat, nu ar fi trebui practic să permită pătrunderea aerului (ce ar conţine urme de Radon) în sticlă.
De asemenea, nu există nici un risc ca particulele de radon să intereacţioneze sau să se depună pe sticle.

Hanson mai precizează în acest sens: „…radonul este, în mod natural, în mişcare datorită modelelor de ventilare normală ale casei, iar acesta nu se acumulează pe obiecte şi nici în substanțe.”

Deşi cronice, pe termen lung,  expunerile la radon pot duce la cancer pulmonar, iar riscul dumneavoastră, individual, se calculează prin expunerea dumneavoastră medie zilnică.

Dacă crama este  utilizată exclusiv pentru depozitare, această expunere ar fi minimă. Dacă planificaţi să petreceţi mai mult timp în cramă sau la parter, într-o cameră de degustare apropiată pivniţei de vinuri, expunerea dumneavoastră ar putea fi mai mare.

Conform datelor statistice ale Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului (click aici), Radonul este a doua cauză a cancerului de plămâni, după fumat!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi