„…Wine: the final frontier. These are the voyages of the starship VINARIUM. Its eleven-year mission: to explore strange new wines worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no one has gone before! To the first digital wine contest in a world! „
În câteva cuvinte, adaptate din celebru serial de science-fiction Star Trek, vorbele de mai sus rezumă sintetic şi fără echivoc ceea ce s-a petrecut în acest an la concursul internaţional de vinuri IWCB VINARIUM 2020.
În fapt o premieră absolută, la nivel Mondial, organizarea şi regândirea unui concept de jurizare a vinurilor în mod online (în contextul pandemiei SARS COV-2). Şi să nu omitem faptul că IWCB VINARIUM este singura competiţie de vinuri din România organizată sub egida şi dupa rigorile OIV.
Absolut lăudabil este efortul din spatele organizării concursului, de la primirea probelor (şi au fost 900 vinuri din 13 țări), reîmbutelierea în condiţii de maximă siguranţă (în cadrul Centrului Naţional pentru Studii în Siguranţă Alimentară) şi expedierea lor către cei 34 de juraţi din 18 țări (dintre care 4 Master of Wine, 8 membri FIJEV).
Ar mai fi multe de povestit (relatări pe care le puteţi lectura la ceilalţi juraţi care au împărtăşit impresii în mediul online: Sergiu Nedelea, Valentin Ceafalău, Răzvan Stoenescu), dar nu aş vrea să omit partea digitală, respectiv aplicaţia de jurizare online (prin simpla accesare a unui link), deja omniprezentul(a) Zoom (habar nu am ce gen are), aplicaţia fără de care nu ar fi fost posibilă comunicarea între membrii comisiilor de jurizare, staff-ul care a avut grijă ca totul să se desfăşoare ireproşabil.
Cătălin Păduraru, CEO IWCB VINARIUM, un vizionar în felul său, a reuşit să creeze într-un timp relativ scurt, o veritabilă premieră şi o performanţă care ar fi trebuit mult mai mult mediatizată şi promovată. Pentru că vinul, inevitabil, promovează de la sine, ţara, oamenii, cultura locală, obiceiurile culinare.
Dacă Estonia este arătată în ultimii ani ca un bun exemplu în Uniunea Europeană, la digitalizare şi informatizare, aşa şi România poate fi considerată, pe bună dreptate, o deschizătoare de drumuri prin organizarea primului concurs internaţional de vinuri. Şi lucru extrem de important, concursul s-a desfăşurat la timp, nu a fost amânat, iar interacţiunea şi experienţa jurizării online a fost absolut fabuloasă!
Aşadar, o premieră mondială, care a poziţionat România pe harta lumii ca fiind prima ţară ca a reuşit să organizeze un concurs international de vinuri – în mod interactiv şi online!
Felicitări tuturor celor implicaţi şi mulţumiri pentru efort, pentru dorinţa de a performa şi de a asigura absolut tot ce era necesar unei desfăşurări excelente a acestui eveniment.
Cum spuneam şi-n titlul articolului: „Where no one has gone before” – IWCB VINARIUM 2020! See you in 2021!
(credit foto: IWCB VINARIUM)