In ajun de Moș Nicolae, în Centrul Vechi, mai precis la Foto Cabinet, sărbătorirea unui centenar de existență a unui brand deja consacrat pe piața de profil a vinurilor spumante românești – Zarea, a oprit timpul in loc pentru cateva ore. Si când te gândești, dacă ar fi să rememorăm puțin, că totul a luat naștere în anul 1912, când un neamț (cu o experiență in spate de vreo 2 generații) a adus in România o fabrică de mici dimensiuni pentru vinurile spumante, numită simplu și sugestiv: „Mott&Fils”, situată la început pe Calea Griviței. Treptat, vinul spumant începe să prindă, mai ales după primul război mondial, când era deja la mare căutare în lumea burgheză a acelor vremuri. Lucru demonstrat și de producția a 100.000 de sticle pe an, în 1929.
Micul Paris în care s-a transformat Bucureștiul în perioada interbelică a fost susținut de finețea și rafinamentul gusturilor, în materie de băuturi și degustări. Fabrica de vinuri spumante avea și o deviză simpatică („Vinurile Mott peste tot”), care a demonstrat că vinurile produse aici chiar aveau să cucerească întreaga Europă și să fie cerute chiar în îndepărtate America, majoritatea reclamelor care însoțeau brandul Mott fiind vizibile cu lozinca sa, deja consacrată în acele vremuri.
Treptat, ceea ce a pornit ca o afacere de familie, avea să devină în zilele noastre brandul consacrat Zarea. Până la instalarea regimului comunist, șampania Mott întruchipa expresia calității și strălucirii Micului Paris. Ulterior, perioada comunismului a adus numeroase modificări și schimbări. In 1948 își modifică numele din Mott în Zarea, denumire ce va fi păstrată până în prezent. Producția a început să crească, au fost dezvoltate noi linii de producție, secții noi, treptat Zarea devenind producătorul de vinuri spumante numărul 1 al țării din acea vreme (loc menținut si în prezent).
După perioada comunistă, Zarea a fost privatizată în 1994, un consortiu german devenind actionarul majoritar. Cum era de asteptat, spiritul și eficiența germană au început să-și spună cuvântul din nou, prin retehnologizarea fabricilor, prin extinderea capacităților de producție și printr-un management eficient. In prezent, compania Zarea este producătorul care acoperă toate tehnologiile de fabricație a vinurilor spumante, respectiv metoda Champenoise (fermentarea în sticlă), metoda Charmat (fermentarea în tanc), tehnologia vinului spumos prin adaos de CO2. Dar lucrul cel mai important, Zarea păstrează meșteșugul fabricării maceratelor, lucru probabil unic în România, produsele sale din categoriile vermut și bitter conținând macerate naturale din plante și fructe realizate în crama proprie.
Cu ocazia aniversării a 100 de ani de existență și de istorie, compania Zarea, unul dintre cele mai longevive branduri producătoare de băuturi alcoolice de la noi și lider pe piața românească de vinuri spumante (conform Nielsen AS2012) a lansat două produse aniversare în ediție limitată: ZAREA Crystal Collection (cu etichetă aniversară) și ZAREA 100. Noul design al etichetei ZAREA Crystal Collection este realizat după primul design original folosit si la 1914 pentru sortimentul Mott Sec Americain. In acea perioadă, „Le Gout Americain” – Gustul American de vin spumant, sec, creat de marile case de sampanie la începutul secolului XX, era în topul preferințelor consumatorilor din America si din Europa. Vinurile spumante sunt disponibile în magazine din luna noiembrie, în variantele Zarea Crystal Collection: Alb Demisec, Roșu Demisec și Alb Sec.
Zarea 100 este un spumant delicat, fin, mătăsos, cu un gust distinct și o perlare fină, înglobează în stropii săi expresia a tot ceea ce se regăsește mai bun într-un vin spumant, asta după ce în sticle are loc o fermentare în sticlă pe o perioadă de 14 luni, timp în care cu maximă atenție, sticlele se învârt o optime de cerc în fiecare zi, manual, se verifică și se desăvârșesc pentru a cristaliza perfecțiunea. Zarea 100 este disponibil în variantele Brut natur și Demisec, în componența sa întrând trei soiuri de vin: Riesling, Sauvignon Blanc și Fetească Albă. Servit bine răcit, frapat, oricât te-ai strudui să încerci să identifici aromele primare ale strugurilor nu vei reuși! Măiestria oenologului și-a spus cuvântul, spumantul având astfel o undă de mister ce așteaptă să fie deslușită de cei care vor încerca să-i afle tainele. Iar acum când în luna decembrie ne pregătim de atâtea sărbători, un spumant la masă va fi întotdeauna un punct de atracție dar și de bun gust. La mulți ani Zarea! Ne reîntâlnim la bicentenar!