„Caloianul este un obicei popular de aducere a ploii şi împotriva secetei. El constă într-un ritual complex, care face parte din categoria ceremonialurilor de fertilizare din cadrul obiceiurilor agrare. “Caloianul” a izvorât în decursul timpului, în urma unei experienţe căpătate de locuitorii acestor meleaguri la lucrul câmpului şi reflectă relaţiile dintre om şi natură. Prcaticat de obicei la începutul primăverii, dar şi ori de câte ori este nevoie, într-o perioadă de timp ţinând din aprilie şi până în iulie.
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, “Caloianul” coincide cu o perioadă climaterică de mare însemnătate pentru încolţirea şi creşterea culturilor, având drept scop asigurarea unor condiţii normale de precipitaţii neturale. Apa care este simbolul vieţii, este invocată pentru a obţine fertilizarea pământului şi fecunditatea animalelor, cu scopul obţinerii belşugului pentru ţărani. Elementul definitoriu al obiceiului, prezent în toate variantele zonale, este păpuşa din lut, cu trăsături masculine, confecţionată de fetiţe. În funcţie de zonă, păpuşa poartă denumiri diferite: “Caloian”, “Scaloian”, “Ene-lene”, “Muma ploii” şi “Tatăl soarelui” (numai în Oltenia), iar ca număr se pot face de la una la nouă exemplare.” (sursa:metapedia.org)
Spiritul acestui ritual tradițional – Caloian – se regăsește în stropii acestui vin, care confirmă capacitatea de inovație a echipei Cramei Oprișor. Acum fiind toamnă, anotimp în care ploile au pus deja stăpânire pe ceva suprafețe din țară, nu vom mai invoca ritualul Caloianului ci vom savura un vin din gama Caloian a Cramei Oprișor.
Caloian Sauvignon Blanc 2012 este un vin alb sec, cu o culoare galben pai deschisă, limpede, ce te întâmpină cu un nas ademenitor, de fructe albe de vară, flori de salcâm, iarbă proaspăt cosită.
Gustativ se vrea a fi un vin sprințar, cu o aciditate ridicată, completată de arome plăcute de soc, citrice, iarbă, note de miere de salcâm. Se simte o mineralitate plăcută spre final, ce se prelungește până în postgustul mediu ce aduce în prim plan note de grapefruit. Alcoolul (13,5%) aproape că nu se simte, dacă este bine răcit. Alături de aperitive ușoare sau preparate din pui/pește, poate fi o alegere perfectă.