Degustari

Clubul Vademecum la început de drum

În seara zilei de marţi, 19 februarie a.c., a avut loc prima întâlnire a membrilor Clubului Vademecum, un club format din pasionaţi de vinuri ce doresc să-şi desăvârşească cunoştiinţele despre acest fascinant domeniu şi care promoveaza arta, cultura şi civilizaţia vinului. Într-o ambianţă deosebită, asigurată cu amabilitate de gazdele noastre, restaurantul Rossetya din Bucureşti, cu o atmosferă de secol XIX, unde doar bătăile inimii celor care au păşit parcă pe un tărâm magic, unde călcau poate doar cei iniţiati, ceilalţi rămânând la hotar, în aşteptare, am îndrăznit să trecem pragul şi să îndrăznim să intrăm, într-un loc unde te aşteptai să întâlneşti domni, îmbrăcaţi pedant, cu o batistă arborată la buzunarul de la piept, însoţiţi de doamne, care să-şi etaleze cu eleganţă crinolinele, în aşteaptarea primului vals.

Şi asta pentru că la Rossetya, parcă mai răsună dintr-un vechi patefon (ce minune a tehnicii acum mai bine de un veac), vocile inconfundabile ale lui Carusso, Jean Moscopol, Grigoraş Dinicu şi Gică Petrescu. Bucătarii de aici excelează prin adevărate poveşti culinare, iar colecţia de vinuri este absolut impresionantă, orice pasionat de vin fiind electrizat la ceea ce se regăseşte în crama restaurantului. Aici întâlnirile providenţiale pot schimba destine, exact cum s-a întâmplat cu pasionaţii de vin ai Clubului Vademecum, care vor reveni lunar cu aceeaşi curiozitate și dorinţa de a experimenta asocieri gastronomice rafinate, asociate cu vinuri deosebite.vademecum 03

Cum îi stă bine unei astfel de întâlniri, pentru a regla şi aduce în parametri optimi papilele gustative, a fost desemnat să intre în scenă un spumant, Mărgăritar Alb demisec, de la Jidvei, ce a debutat spumos şi furtunos, ajutat de o sabrare executată cu meşteşug de către somelierul Mihai Vişoiu. Iar la spectacolul unei spumări abundente, cum se întâmplă de fiecare dată la o sabrare, spumantul din pahare începe să stârnească şi începi să simţi dorinţa irezistibilă să guşti din zecile de mii perle fine care explodează în pahare.

Realizat prin metoda champenoise, cu a doua fermentare în sticlă, spumantul s-a prezentat admirabil, cu un perlaj persistent, cu bule fine, aromă elegantă, ce te întâmpină şi te răsfaţă, deopotrivă. Îl adulmeci încet, începi să distingi strugurele proaspăt şi fructuos, parcă recent strivit în mână, peste care se suprapun miresme de miere şi note florale ce te cuceresc. Efectul magic şi electrizant a destins atmosfera inaugurală, pasionaţii de vin prezenţi fiind deja captivaţi şi dornici să experimenteze mai departe vinurile albe.

Şi dacă tot au fost alese vinuri albe, gama Domenii a Casei de Vinuri Cotnari a fost cea aleasă să însoţească preparatele Gustării pescăreşti, gustare ce a avut câte un preparat pentru fiecare vin, blinele ruşeşti cu icre roşii, șalău chaud froid, dovlecel mănăstiresc. S-a debutat cu Fetească Albă 2011, vinificată în sec, un vin ce se prezintă atrăgător, cu o culoare galben-aurie, limpede şi strălucitor. Chiar dacă nu este un soi de struguri care să dea vinuri cu personalitate, este un vin fin, catifelat, ce atrage şi surprinde plăcut. Dar, la fel ca şi celelate soiuri autohtone, din păcate încă nu este suficient promovat pe pieţele externe pe măsura potenţialului său calitativ.

Vinul se deschide frumos olfactiv,  aromele florale de vară fiind dominante, completate frumos de gustul ce aminteşte de aroma fructor exotice – papaya, mango dar şi de fructe autohtone precum mere, pere, însoţite de nuanţe discrete de citrice pe final, cu un post-gust asemănător fructelor de grapefruit. Aciditatea sa ridicată îi conferă o prospeţime atragătoare, alături de un nivel al alcoolului de 12,5% ce-i susţine relativ bine aromele fructate, fiind un vin răcoritor, recomandat să fie consumat alături de preparate din carne albă, pește sau aperitive/salate, bine răcit, la o temperatură de 10–12°C. Un vin echilibrat, amplu,  ce merită descoperit și apreciat, un vin ce este creat pentru a-ți desfăta și răsfăța simțurile.

Exact cum s-a întâmplat în continuare cu Tămâioasa Românească demisec 2011, vin care ieri, coincidenţă sau nu, concomitent cu sesiunea inaugurală a Clubului Vademecum, a fost premiat cu aur la International Wine Contest Chişinău 2013. Gustul său abundă în arome de fructe tropicate, de mango, ananas, papaya, cu note discrete de cireşe de mai, ce se întind delicat şi catifelat până spre final, unde se simt note mai proaspete, uşor vegetale, ierboase, de fân cosit. Un vin select, rafinat, lucrat cu atenţie, cu un echilibru bun între aciditatea care-i dă forţă şi-i conferă prospeţimea caracteristică soiului şi o mineralitate discretă.

vademecum 02Lucru de bun augur, apreciat deopotrivă de cei prezenţi, aromele vinului reuşind să se împletească perfect cu preparatele din aperitiv şi mai ales cu o surpriză, vizita directorului naţional de vânzări al Casei de Vinuri Cotnari, dl. Cătălin Avasalcei. Pasionaţii de vin au avut astfel ocazia să stea de vorbă să primească explicaţii despre vinuri servite, dar mai ales să adreeze întrebări legate de ceea ce înseamnă astăzi Cotnariul, Casa de Vinuri Cotnari şi proiectele legate de enoturismul din zonă. Să nu uităm faptul că până sfârşitul anului, se doreşte ca zona să intre în circuitul turistic prin Castelul Vlădoianu, un punct de referinţă reprezentativ al Casei de Vinuri Cotnari, .

Şi pentru că tot suntem în sfera Casei de Vinuri Cotnari, Busuioaca de Bohotin rose demisec 2011 a încheiat seria vinurilor degustate la aperitiv. Vinul are o culoare asemănătoare foii de ceapă, cu tentă spre rose pal (dar luminos pe alocuri şi pătrunzător) ce te întâmpină cu un nas discret, fin, amintind de aromele căpşunilor şi frăguţelor de pădure. Aromele olfactive se pierd frumos în gustul de fructe văratice, agrişe, pepene galben şi pere – ce se simt cel mai intens, susţinute de o aciditate medie, corespunzătoare, un post-gust relativ scurt dar pătrunzător, unde notele dominante sunt tot perele. Un vin surpriză pentru membrii clubului ce a rămas în memoria tuturor celor prezenţi.

Pentru că ne apropiam de sfera vinurilor roşii, celor prezenţi le-a fost servit un Duet Boieresc, marca Rossetya, compus din muşchiuleţ de berbecuţ cu cimbrişor, pulpă de raţă gratinată, completat de o garnitură vânătorească. Selecţia de vinuri roşii (Caloian Fetească Neagră, La Cetate Miracol Cabernet Sauvignon şi Drăgaica Roşie) de la Crama Oprişor, decantate şi aerate corespunzător, s-au prezentat la înălţime. Feteasca Neagră 2011, din gama Caloian, a fost prezentată la început, pentru a sublinia împortanţa asocierii corecte a preparatelor cu un vin roşu. Vinul este unul sec, o fetească neagră clasică, ce se prezintă cu un nas ce aminteşte de fructele negre de pădure, gust ce aminteşte de coacăz negru, puţin astringent, tanini ce se simt puternic. S-a continuat cu un Cabernet Sauvignon 2009, din gama La Cetate Miracol, tot un vin sec dar care se află poziţionat într-o gamă superioară, aromele sale robuste fiind puternice, pătrunzătoare, notele sale gustative amintind de coacăze, prune, vanilie, mentă şi piper discret. Un vin complet, rotund, elegant, ce se exprimă frumos, mai ales după o aerare corespunzătoare, cu note dulcege în postgust. Iar pe final, s-a mers pe alegerea unui vin premium al celor de la Crama Oprişor, Drăgaica Roşie 2010, un vin sec unanim apreciat, un cupaj original, realizat de Liviu Grigorică, din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz şi Pinot Noir, un vin de referinţă printre cupajele roşii româneşti. Culoarea sa rubiniu strălucitor, aromele deosebite dezvoltate prin cupajare, note de cireşe negre, ciocolată, vanilie, prune coapte, condimente echilibrate, faptul că este atât de mătăsos, cursiv, atragător îl face să fie elegant, şarmant. A încheiat deosebit zona vinurilor roşii, lăsând pe viitor o portiţă deschisă pentru a începe degustări de vinuri din această zonă.

Aici, la vinurile roşii, a fost strecurat şi un al patrulea vin (din motive obiective nu vom da numele producătorului, nefiind acesta scopul nostru), acest vin fiind ales deoarece sticla respectivă prezenta un defect de dop. Dacă în prima fază o parte dintre cei prezenţi au crezut că este vorba despre un vin vechi, misterul a fost deşluşit, gustul de „vechi” fiind de fapt un gust oxidativ, culoarea vinului fiind una cerneloasă, aproape opacă, nasul prezentând pe alocuri note înfundate de pământ, pivniţă umedă, caracteristice defectului de dop. Un test şcoală, ce va fi ţinut minte, o lecţie pentru cei prezenţi care îi va ajuta pe viitor să deosebească un vin cu defect de dop, comparativ cu un vin păstrat şi conservat în condiţii optime.

Pentru ca seara să se încheie aşa cum trebuie, a fost servit un desert rafinat – „Desert Micul Paris”, compus din tort de ciocolată, parfait de mentă şi fistic, alături de pară fiartă în vin. Ce vin ar fi putut completa un astfel de desert? A fost ales un vin cu oarecare istorie, Sirena Dunării Riesling dulce 2000, produs de Vinarte, un vin surprinzător (cel din 2000 se prezintă mai bine ca cel din 2001), culoarea sa este galben auriu închis (e normal după 13 ani), limpede (dacă mai are ceva depuneri este absolut normal mai ales că vinul nu a fost filtrat). Nasul său debutează cu un buchet floral intens, ce aduce aminte de flori de primăvară, flori de tei, note ce amintesc de mierea de albine, urme de cafea, mix de fructe confiate.

vademecum 01Gustul său se menţine în acelaşi registru, fructele confiate, gutuile coapte şi notele de miere caramelizată sau zăhăr brun ars fiind prezente. Parcă îi lipseşte din aciditate, ce s-a cam estompat și chiar dispărut pe final, dar onctuozitatea sa, corpul şi textura îl fac un vin plăcut, atrăgător (chiar licoros pe alocuri) pentru desert . Un vin realizat doar în anii 2000 şi 2001. Din păcate foarte puţine sticle au rămas prin vinoteci sau colec’ii particulare. Rămâne un vin de referinţă în rândul vinurilor dulci din România apărute în ultimii ani.

O seară reuşită, între prieteni, pasionaţi de arta, cultura şi civilizaţia vinului, reuniţi generic sub Clubul Vademecum, club ce-şi doreşte să repete lună de lună astfel de experienţe, cu sprijinul şi bunăvoinţa Restaurantului Rossetya, a somelierului Cristian Grigore, unul dintre lectorii principali ai cursului de somelieri organizat de Winetaste Agency – Agenţia de somenieri a lui Sergiu Nedelea, renumit pentru activitatea sa pe plan național, dar și pentru participarea la numeroase evenimente și training-uri de specialitate în afara țării, cu experientă bogată şi o dorinţă prietenească de a susţine iniţiativa noastră. Prin experiența maestrului somelier, cursanții vor beneficia de un ansamblu complex de cunoștințe. Arta, cultura şi civilizaţia vinului au fost pentru mai bine de 3 ore ambasadoarele frumosului, bunului gust şi rafinamentului. Vom continua! Negreşit! Imagini de la eveniment le găsiţi în galeria foto. In honorem dei et in honorem vini!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi