Degustari

Message from Red Wine there is!

Am crede că este vorba de vreun mesaj al vreunui cavaler Jedi sau vreo replică celebră dintr-un episod al trilogiei Războiul Stelelor (x 2). Nu, nici vorbă! Mesajul vine din partea galaxiei vinurilor roşii româneşti, în premieră, apariţia deja celebrului Cuvée Charlotte, producţia anului 2010. Un vin de referinţă la noi, un deschizător de drumuri, fiind cel care a reuşit să imprime un trend şi o direcţie, din punct de vedere al calităţii şi al noutăţii, asta în primul rând datorită celui ce a fost Contele Guy de POIX, cel care a avut curajul să vină în România şi să aducă cu această ocazie experienţa sa, pasiunea şi inovaţia, regăsite astăzi în vinurile S.E.R.V.E.

Cuvée Charlotte 2010 este un vin roşu sec, realizat din cupajarea soiurilor Fetească Neagră şi Merlot, un vin încă tânăr, puternic, expresiv, ce va evolua, se va îmbogăţi şi-şi va contura mai bine aromele pe măsura trecerii a ceva vreme, în prezent fiind foarte proaspăt, verde, cu tanini aspri şi note încă de la fermentaţia malo-lactică ce se simt destul de bine. Un vin care promite.cuvee 03

Din 1999, anul apariţiei primului Cuvée Charlotte, s-a urmărit ca acest vin să se realizeze din struguri perfecţi, cu potenţial maxim pentru vin. Ar trebui să amintim şi recoltele anilor 2003, 2006, 2007 şi 2008, recolte ce au dat vinuri de excepţie, dar să menţionăm şi anul trecut. Din discuţiile cu vinificatorul cramei, Aurel Rotărescu, 2012 se anunţă un an surpriză pentru vinurile româneşti (oare cum va fi Cuvée Charlotte 2012 prin anul 2020?). Este îmbucurător faptul că se respectă tradiţia, Cuvée Charlotte 2010 fiind în acest sens o speranţă dar şi o certitudine. Dar surpriza n-a fost într-u totul Cuvée Charlotte, doamna Mihaela Tyrel de Poix şi Dan Săvulescu pregătind numeroşilor critici de vin, presă de vin, pasionaţi şi bloggeri prezenţi, o verticală Cuvée Amaury, asociată cu preparate culinare deosebite, pregătite de chef Dragoş Bercea. Şi dacă tot pomeneam de cavaleri, nu trebuie uitat nici Vinul Cavalerului rose 2012, un rose sec ce a fost amfitrionul de debut al degustării, la care cei ce au avut plăcerea să participe, au socializat şi schimbat impresii de început (şi chiar pe final, pentru unii dintre cavalerii vinului prezenţi).

Şi atunci, da capo al fine, cum se spune în muzică! În seara prezentării Cuvée-ului Charlotte 2010, într-o locaţie şic din Bucureşti (Espace Minoux), a fost aliniată, spre degustare şi comparare, o verticală de vinuri Cuvée Amaury (surprise from the white wine there is!), cuvee 01vinuri produse între anii 2002 – 2011 (cel din 2001, anul când a fost lansat, a avut o editie limitata ce s-a epuizat din păcate, nefiind prezentă decât amintirea sa). Despre Cuvée Amaury, o altă poveste de succes a cramei S.E.R.V.E., un cupaj de Sauvignon Blanc şi Riesling de Rin, baricat, un vin rafinat, fin, elegant, ce trebuie mai întâi descoperit, analizat, înţeles şi apoi savurat. Prima impresie te păcăleşte, te duce cu gândul la Chardonnay (datorită baricării), dar nici urmă de acesta, cum spuneam, Sauvignonul Blanc şi Rieslingul fiind cele două soiuri componente. Un vin ce pare mai complicat dar care la primul contact pe care-l ai cu el, fie te îndrăgosteşti iremediabil de el, fie nu.

Interesant cum s-a reuşit îngemănarea, cupajarea celor două soiuri, oarecum antagoniste şi mai ales cât de bine s-au păstrat şi evoluat cele din anii 2002, 2003 şi 2004, vinuri ce dezvăluiau un buchet aparte, de învechire, de sticlă, cu intensităţi diferite dar specifice soiurilor componente. Iar pentru un vin alb, reprezintă totuşi un record faptul că s-au menţinut bine. Aici cu certitudine Rieslingul este cel care are un cuvânt de spus, notele sale de citrice, lime, petrol discret şi iarbă, fiind dominante. În 2005, Cuvée Amaury a fost realizat numai dintr-un singur soi de struguri, Riesling, fiind un vin monocepage clasic ce s-a păstrat bine, aromele sale fiind predominante, specifice, buchetul său dezvăluind note elegante de migdale, nuci verzi şi o tentă amăruie în postgust. În 2006 s-a vinificat numai din Sauvignon Blanc, ce surprinde prin notele sale catifelate de citrice, cuvee 02grapefruit şi lime, onctuozitatea vinului fiind impresionantă.

Din anul 2007 s-a revenit la cupajul ce a consacrat Cuvée Amaury, evoluţia la sticlă a vinurilor fiind deosebită, prospeţimea, aromele pregnante, specifice şi conturate deja fiind cele care te determină să nu ai cum să nu-l recunoşti dintr-o mie de vinuri. Cu un corp bine definit, lemn integrat, note de miere, salcâm, tei, flori de câmp, se detaşează într-o linie clară, ce va fi urmată şi în 2009, 2010, 2011 (în 2008 nu a fost produs). Lucru remarcabil la acest Cuvée Amaury este legat de faptul că s-a reuşit obţinerea unui vin foarte bun, într-o zonă unde preponderent soiurile roşii sunt privilegiate şi răsfăţate de terroir. Îi felicităm cu acestă ocazie pe cei care continuă o tradiţie ce va reprezenta şi peste ani un simbol şi totodată un etalon pentru vinurile premium româneşti. Merci beaucoup S.E.R.V.E.!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi