Hobby

Castigatorii Concursului Domeniile Sâmbureşti & Oenolog.ro

Domeniile Sâmbureşti şi Oenolog.ro ţi-au oferit şansa să câştigi o casetă ce conţine  două sticle de vin Rouge de Roumanie, premiind trei dintre participanţii la concursul nostru, prin tragere la sorţi, cu ajutorul aplicaţiei random.org. Din cei 48 de înscrişi, doar trei sunt norocoşii câştigători. S-a respectat ordinea de înscriere,  fiecare participant având asociat, conform ordinii de înscriere, numărul de concurs. Aplicaţia a decis cele trei numere câştigătoare. Acestea sunt: 13, 45 şi 47.

Iată şi cine sunt cei trei câştigători: nr.13Silvasan Vasile Gheorghe, nr.45Danny Mladin, nr.47 – Ana Calita. Îi felicităm şi îi rugăm să ne contacteze la adresa de e-mail: office@oenolog.ro pentru a ne comunica datele de contact (adresă şi nr. de telefon, în vederea stabilirii modalităţii de intrare în posesia premiului).

Nu putem încheia, fără a face o mică retrospectivă a podgoriei Domeniilor Sâmbureşti, mai ales a istoriei sale moderne. Iar povestea moderna a vinului de Samburesti nu poate incepe altfel decat aristocratic: Vintila Bratianu, boier de vita nobila si unul dintre cei mai importanti oameni politici pe care i-a avut Romania, mandru de viile sale, il invita la mosia lui din Samburesti pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai vestiti oenologi francezi. Spre uimirea lui, Ville ii recomanda calduros sa defriseze toate viile si sa le inlocuiasca cu soiuri nobile frantuzesti. Pus in fata acestei decizii imposibile, marele om de stat isi dovedeste, si acum, flerul: porneste replantarea mosiei. Dupa numai cativa ani hotararea ii este rasplatita cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris din 1926. Asa porneste in lume legenda vinului de Samburesti, legenda ce reincepe astazi. In 2005, Jean Valvis, arhitectul marcilor Dorna si LaDorna, preia podgoria Samburesti si reinvie traditiile locului.

Asezat intotdeauna la masa in compania celor puternici (era vinul de protocol zero al nomenclaturii comuniste si se spune ca ar fi fost vinul preferat al lui Stalin), vinul de Samburesti nu si-a pierdut niciodata radacinile nobile, si asta numai datorita oamenilor care l-au iubit si respectat.  Unul dintre ei a fost fara indoiala Nea Petrica, mare mester vinar si un om atat de bun incat iti venea mereu sa il imbratisezi (avertiza pe toata lumea sa nu-l ia in brate prea tare „ca-i iese vinul pe urechi”). Crescut de mic in vie, chiar acolo, pe mosia lui Vintila Bratianu si dupa colectivizare, Nea Petrica a dus mai departe mestesugul Samburestilor prin vremuri la fel de negre ca vinul pe care il mestesugea: trei parti Cabernet Sauvignon pentru forta, o parte Merlot pentru catifelare si o parte Malbec pentru culoare.

Astazi, Domeniile Samburesti continua cu mandrie acest mestesug nobil.

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi