Hobby

Spectacolul vinurilor româneşti medaliate

Salonul National de Vinuri al Romaniei – VINTEST 2012 Bucuresti, 12 -14 octombrie, Sala Palatului – a avut 13000 de vizitatori. O parte dintre acestia au venit hotarati la Salon, ceilalti au admirat vinurile, accesorile pentru vin si utilajele industriale dupa ce au iesit de la spectacolele care au avut loc in aceast timp la Sala Palatului. Atmosfera a fost placuta, dinamica, iar programul stabilit initial a fost imbogatit spontan la initiativa organizatorilor, prin colaborarea deschisa a participantilor. 

La deschiderea oficilala a Salonului au fost prezente numeroase oficialitati si personalitati din lumea Vinului, gastronomiei, artei, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic. Ne-au onorat cu prezenta domnii Sorin Chelmu si Adrian Radulescu din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dl Dorin Dusa din partea Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole, dl Petrica Mocanu din partea Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, dl Dorin Heroiu din partea Asociatiei Degustatorilor  Autorizati din Romania, dl. Marian Timofti din partea Organizatiei Somelierilor din Romania OSR 2011, dl somelier Sergiu Nedelea, dl presedinte Stefan Bercea si dl secretar general Petrisor Tanase din partea Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, dl profesor Dorin Popa, reprezentant al Centrului de Cultura si Civilizatia Vinului si al  Revistei Millesime, dl profesor Nicolae Pomohaci, dl profesor Ioan Namolosanu, dl profesor Adrian Peticila, dl rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Sorin Cimpeanu, dl Jean Valvis –  unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din mediul business,reprezentant Valvis Holding, dl Sergio Faleschini – consul onorific al Principatului Monaco in Romania, actionar Vinarte, Alteta Sa Printul Serban Dimitrie Sturdza, criticul de vin Catalin Paduraru si actorul Adrian Paduraru. Reprezentanti ai ambasadelor Coreea de Sud, China, Grecia, Serbia, Ucraina, Statele Unite ale Americii au degustat vinul romanesc in compania organizatorilor si a participantilor. Camerele de Comert, Industrie si Agricultura Romano-Coreeana si cea Romano-Ucraineana au avut de asemenea reprezentanti in Salon.

La standul oenolog.ro s-au lansat vinuri ale Casei de Vinuri Cotnari, in compania critcului de vin Catalin Paduraru si Catalin Avasalcei, directorul casei de Vinuri Cotnari. Au fost prezentate si vinurile Domeniilor Samburesti atat consumatorilor, cat si cunoscatorilor, intr-un mod profesionist, de catre organizatorul Salonului, dna Lucia Pirvu si de catre dl Jean Valvis, presedintele Valvis Holding. In a treia zi de Salon, vinurile de la Budureasca au fost in centrul atentiei. Prezentarea facuta vinurilor Budureasca  Fumé 2011 si Budureasca Chardonnay 2011 au facut-o reprezentantii producatorului impreuna cu somelierul Marius Stoica. Nu au lipsit nici de data aceasta dna Lucia Pirvu si dl Laurentiu Horodnic, amfitrionul oenolog.ro. Partenerul principal al salonului, Jidvei, a iesit in lumina reflectoarelor nu numai cu Ana si Maria, ci si cu Margaritar. Crama Basilescu a prezentat rose-ul Eclipse din Burgund Mare, Feteasca Alba din gama „ingerilor” si Feteasca Neagra Eclipse 2010. Domeniile Franco-Romane s-au evidentiat prin Merlot 2008, Aurelia Visinescu prin Tamaioasa Romanesca, Domeniile Anastasia prin Merlot si Chardonnay, Dealu Mare Urlati prin cupajul Trei Pesti, Vinarte prin noua gama dedicata HoReCa, vinuri albe si rosii, Alira prin Merlot 2009, Enira prin vinurile parfumate si aromate de import, Heinrig Distribution prin Barolo, Barbera, Amarone si altele, „dar mai ales prin Los Vascos 2011- cel mai bun Chardonnay din Salon”, dupa parerea  lui Mihai Oprea (vezi vinuldincluj.com). Nu s-au lasat mai prejos nici organizatorii Cupei Romaniei in Arta Culinara (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism): participantii au preparat la fata locului produse elaborate, prin care si-au facut cunoscute indemanarea si creativitatea. Festivitatea de premiere a fost un moment emotionant atat pentru cei din concurs, cat si pentru publicul spectator, cucerit si de aspectul interesant si impecabil al uniformei membrilor ANBCT.

Printre participantii la VINTEST 2012 s-a numarat si poetul Mircea Dinescu care si-a prezentat productia proprie de vin si poezie de la Centrul Cultural Port Cetate, centru inchinat creativitatii, in care vinul si literatura se imbina, spre deliciul metafizic al consumatorilor. 

Centrul de Cultura si Civilizatia Vinului a fost prezentat in premiera la un astfel de eveniment. Dl profesor Dorin Popa si Revista Millesime isi propun educarea consumatorului de vin. Mesajul este unul pacifist, atitudinea recomandata cea echidistanta, scopul – comunicarea civilizata: „Să îi adunăm în acelaşi loc pe cei care au respect pentru vin, care sunt despărţiţi de etnie, religie, opţiuni personale, politice sau elitiste. Vinul este cel mai bun dizolvant al barierelor. Iubitorii vinului sunt toţi locuitorii aceleiaşi cetăţi.”
Ne-a bucurat prezenta blogger-ilor de vin care sustin si promoveaza cu echidistanta orice eveniment legat de Vin. Printre acestia s-au numarat Marius Cristian(costachel.ro), Dan Micuda(www.provin.ro), Mihai Vasile (berbecutio.blogspot.com), Nicusor Cazan(www.cazancuvin.ro), George Mitea (lucruribune.blogspot.com), Mihai Oprea (vinuldincluj.com), Adriana Aldea (adriana-modus-vivendi.blogspot.ro).

La eveniment au fost prezente si personalitati din lumea show-bizz-ului: moderatorii Oana Turcu si Cristi Brancu, percutionistul Zoli Toth, reprezentant al trupei Sistem, Cosmin Tudoran de la Cassa Locco.
Momentul de sarbatoare al Salonului a fost punctat de catre somelierul Catalin Baluta, reprezentant al Agentiei de Somelieri Sergiu Nedelea, prin sabrarea sampaniei – deschiderea sampaniei cu o sabie,  intr-un mod spectaculos – in standul partenerului principal al Salonului, Jidvei.

„Multumesc producatorilor si celorlalti participanti pentru prezenta lor la Sala Palatului intr-un an dificil. Multumesc partenerilor principali, partenerilor media principali si tuturor celorlalti parteneri care au sustinut evenimentul, le multumesc vizitatorilor, atat celor profesionisti, cat si celorlalti, pentru prezenta pe parcursul celor 3 zile la acest spectacol al Vinului Romanesc. Ma bucur ca fiecare crama a inteles importanta si semnificatia spatiului alocat evenimentului, ei sunt cei care au prezentat un adevarat spectacol de vinuri medaliate la concursuri nationale si internationale, vinuri pozitionate cu prioritate in sectorul HoReCa. Serviciile aferente vinului – accesorii de vin, utilaje de productie, recipinte de pastrare, etc. – au intregit imaginea frumoasa a vinului. Chiar daca numarul vizitatorilor a fost un numar record, astept un interes mai mare din partea vizitatorilor profesionisti. Ma voi declara cu adevarat multumita numai in momentul in care acestia vor trece pragul Salonului cu acceasi frecventa si naturalete cu care o fac colegii dumnealor in cadrul evenimentelor care au loc in strainatate. Vinul de calitate este un reper de la care pornim pentru a cunoaste Romania viticola, iar conceptul de Cultura, Arta, Civilizatie, Vin prezentat in premiera si amplificat spectaculos la Sala Palatului este un reper pentru a cunoaste si recunoaste Romania noastra, a tuturor.” (Lucia Pirvu, organizator).
(Comunicat VINTEST)
Mai multe fotografii veti gasi pe www.facebook.com/vintest
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi