Într-un cadru select şi reconfortant, Mihail Rotenberg, cel ce cultivă aproximativ 25 de hectare de vie în „micul Bordeaux al României”, zona Dealu Mare, mai exact în comunele Ceptura şi Fântânele (unde condiţiile climatice sunt foarte similare cu cele din Pomerol, Saint Emillion şi Bordeaux) şi-a prezentat aseară vinurile sale.
Gazda a fost restaurantul Negresco (unul dintre restaurantele mari ale Bucureştiului, deschis în toamna lui 2011 în Centrul Istoric, pe strada Stavropoleos, chiar între Caru’ cu Bere şi Chocolat, de către Lucian Manu, cel care deţine şi lanţul de patiserii şi restaurante French Bakery) .
Via deţinută de Cramele Rotenberg este plantată în majoritate cu soiul de struguri Merlot. Dacă ţinem cont şi de faptul că solul bogat în argile silicioase (montmorillonit şi smectit) şi terroir-ul în ansamblul său sunt de excepţie şi propice vinurilor roşii, vinurile Merlot obţinute în astfel de condiţii sunt extrem de fructoase, expresive, puternice, impresionante şi convingătoare.
Vinurile de autor prezentate au fost: Emeritus Merlot 2008, Rotenberg Merlot Ceptura 2009, Primus Merlot 2008 şi piesa de rezistentă a serii – Notorius Merlot 2007.
Sub atenta îndrumare a maestrului somelier Marian Timofti – Preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România, prezentarea vinurilor a decurs profesionist, elegant, completările din partea lui Michael Rotenberg fiind binevenite şi edificatoare.
Vinuri pot fi caracterizate prin voluptozitate, complexitate, dar şi fineţe, catifelare, delicateţe.
Gustul vinurilor excelează la capitolul arome, arome clasice de merlot, susţinute de alcool şi aciditate, iar fructele de pădure şi vişinele bine coapte sunt notele dominante, alături de celelalte touche-uri calde de french toast si ierburi aromatice.
Este clar faptul că nu poţi judeca vinurile în ansamblul lor, dar trebuie să meţionăm că sunt vinuri de care-ţi vei aminti cu drag, pe care poţi să le recomanzi fără strângere de inimă şi mai ales fără să te faci de râs.
Despre fiecare dintre vinurile prezentate de Mişa Rotenberg vom discuta mai pe larg în viitorul apropiat, iar lucru remarcabil, ce vom continua să-l subliniem: vinurile bune iau naştere din pasiune şi din dragoste.
Mişa Rotenberg ne-a dezvăluit aseară un mic secret: „vinurile mele vor ieşi bune până când mă voi plictisi sa mai fac vinuri”.
Noi i-am sugera să se mai gândească şi să încerce să nu se plictisească niciodată!
Încercând să conchidem, am putea remarca faptul că aseară am avut de-a face cu un veritabil regal al vinurilor Merlot de autor şi o „confruntare” pe cinste!
Merlot vs. Merlot vs. Merlot vs. Merlot….de Rotenberg!