Event

Cupola Sanctis: Sfinţii Petru şi Pavel

Sânpetru marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Sânpetrul de Vară a preluat data (29 iunie) şi numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creştin.

În Panteonul românesc, Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarna, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an.

În tradiţia populară Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu.

În povestirile şi snoavele populare Sânpetru este un om obişnuit: se îmbrăca în straie ţărăneşti; se ocupa cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului.

Sf. Pavel este forma românească a lui Paul (lat. Paullus, explicat prin adjectivul paullus, „mic”), încetăţenită sub influenţa greco-slavă. La noi, formele cele mai răspândite ale numelui au fost Pavel, Paval, Pavlu, Pavle (ultimele trei ieşite azi din uz), cu diminutive ca Pavelică, Pavalas, Pavu etc. (pentru femei: Pavelina, Paulina, Polina, cu diminutive rare ca Paulica, Paulita, Pavelica, Pavelita, Pavaluţa, Paveluţa etc.).

Crama Oprişor vine în întâmpinarea acestei sărbători creştine, cu un vin deosebit din gama Cupola Sanctis, cu un nume mai mult decât sugestiv: Sfinţii Petru şi Pavel.

Vinul este un cupaj, realizat din combinarea soiurilor roşii Cabernet Sauvignon şi Merlot, ce debutează la nas cu note sobre, care anunţă un vin greu, serios, ce ulterior se deschide repede şi discret spre note uşor fructate.

Gustul său încântător cuprinde note de fructe roşii, dulceţuri şi gemuri, fiind îmbrăcat parcă într-o catifelare tandră de cacao şi taninuri fine, echilibrate, cu un alcool (13,8%) ce încă de simte destul de puternic.

Postgustul este lung,  surprinzător, dezvăluind aceleaşi note de fructe roşii de pădure.

Vinul face parte din gama „Cupola Sanctis„, alături de alte vinuri de autor, scoase pe piaţă în serii limitate, fiecare sticlă în parte având o formă de prezentare impecabilă, perfectă pentru a fi oferită în dar la ocaziile speciale.

 

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi