Vinificatie

Un Grand Cru Subacvatic

Este oare, un vin lăsat să se matureze pe fundul mării, cu adevărat mai bun decât unul obişnuit?  Cei de la Château Larrivet Haut-Brion au realizat un experiment ce a constat în depozitarea a două butoaie  cu vin (având capacitatea de 56 de litri fiecare), pentru a sta la maturat pentru o perioadă de 6 luni. Unul dintre butoaie a fost depozitat într-o cramă, iar celălalt a fost depozitat pe fundul mării, în apropierea malului,  la o crescătorie de stridii de lângă localitatea Arcachon, Franţa. Butoaiele au fost construite simultan, cu lemn provenit din acelaşi stejar,  pentru a „împărtăşii” aceleaşi caracteristici şi pentru a nu compromite parametrii experimentului.

Cele două butoaie au fost botezate sugestiv Tellus şi Neptun (primul zeul pământului, cel de-al doilea zeul mării, în mitologia romană). La sfârşitul lunii ianuarie 2012, după perioada de 6 luni petrecută la maturare, vinul a fost îmbuteliat şi trimis la un laborator pentru a fi analizat. Deşi cuvee-ul Tellus, ce a fost ţinut în cramă, a fost oarecum dezamăgitor, Neptun a fost o adevărată revelaţie şi totodată o surpriză plăcută pentru degustatorul Bernard Burtschy:„când l-am gustat, a fost cu mult superior faţă de aşteptările noastre, cu o fineţe şi o complexitate ce nu s-a regăsit la cuvee-ul de pământ (maturat în cramă), care avea un caracter auster”.

Rezultatele de la laborator au indicat faptul că, la nivelul pereţilor butoiului, a avut loc un proces de osmoză, astfel concentraţia de alcool a vinului din butoiul Neptun a scăzut în detrimentul concentraţiei de sodiu, obţinându-se astfel un vin cu o aromă uşor salină, ce a rafinat şi rotunjit întru-totul taninii.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Maturarea Subacvatică a Vinurilor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi