Vinificatie

Un Grand Cru Subacvatic

Postat in

Este oare, un vin lăsat să se matureze pe fundul mării, cu adevărat mai bun decât unul obişnuit?  Cei de la Château Larrivet Haut-Brion au realizat un experiment ce a constat în depozitarea a două butoaie  cu vin (având capacitatea de 56 de litri fiecare), pentru a sta la maturat pentru o perioadă de 6 luni. Unul dintre butoaie a fost depozitat într-o cramă, iar celălalt a fost depozitat pe fundul mării, în apropierea malului,  la o crescătorie de stridii de lângă localitatea Arcachon, Franţa. Butoaiele au fost construite simultan, cu lemn provenit din acelaşi stejar,  pentru a „împărtăşii” aceleaşi caracteristici şi pentru a nu compromite parametrii experimentului.

Cele două butoaie au fost botezate sugestiv Tellus şi Neptun (primul zeul pământului, cel de-al doilea zeul mării, în mitologia romană). La sfârşitul lunii ianuarie 2012, după perioada de 6 luni petrecută la maturare, vinul a fost îmbuteliat şi trimis la un laborator pentru a fi analizat. Deşi cuvee-ul Tellus, ce a fost ţinut în cramă, a fost oarecum dezamăgitor, Neptun a fost o adevărată revelaţie şi totodată o surpriză plăcută pentru degustatorul Bernard Burtschy:„când l-am gustat, a fost cu mult superior faţă de aşteptările noastre, cu o fineţe şi o complexitate ce nu s-a regăsit la cuvee-ul de pământ (maturat în cramă), care avea un caracter auster”.

Rezultatele de la laborator au indicat faptul că, la nivelul pereţilor butoiului, a avut loc un proces de osmoză, astfel concentraţia de alcool a vinului din butoiul Neptun a scăzut în detrimentul concentraţiei de sodiu, obţinându-se astfel un vin cu o aromă uşor salină, ce a rafinat şi rotunjit întru-totul taninii.

1 Comentariu

Cele mai citite

Exit mobile version