Vinificatie
Un Grand Cru Subacvatic
Este oare, un vin lăsat să se matureze pe fundul mării, cu adevărat mai bun decât unul obişnuit? Cei de la Château Larrivet Haut-Brion au realizat un experiment ce a constat în depozitarea a două butoaie cu vin (având capacitatea de 56 de litri fiecare), pentru a sta la maturat pentru o perioadă de 6 luni. Unul dintre butoaie a fost depozitat într-o cramă, iar celălalt a fost depozitat pe fundul mării, în apropierea malului, la o crescătorie de stridii de lângă localitatea Arcachon, Franţa. Butoaiele au fost construite simultan, cu lemn provenit din acelaşi stejar, pentru a „împărtăşii” aceleaşi caracteristici şi pentru a nu compromite parametrii experimentului.
Rezultatele de la laborator au indicat faptul că, la nivelul pereţilor butoiului, a avut loc un proces de osmoză, astfel concentraţia de alcool a vinului din butoiul Neptun a scăzut în detrimentul concentraţiei de sodiu, obţinându-se astfel un vin cu o aromă uşor salină, ce a rafinat şi rotunjit întru-totul taninii.