Noi studii arata ca vinul rosu poate lupta impotriva unor bacterii precum E coli, Salmonella si Listeria dar cea mai importanta fiind Helicobacter Pylori , o bacterie ce poate infecta mucoasa stomacului si a duodenului, ducand in timp la aparitia ulcerului. Studiul efectuat la Universitatea din Missouri, Statele Unite, arata ca Merlot, Zifandel si Cabernet sunt cele mai eficiente soiuri impotriva bacteriilor ce se transmit prin mancare. Vinul alb din pacate nu are niciun efect.
Dr. Azlin Mustapha, unul dintre cercetatori spune: „Am descoperit ca toate aceste soiuri de vinuri rosii au avut un efect anti-microbial impotriva agentilor patogeni. Chiar si atunci cand am diluat vinurile la 40% concentratie, ele au fost capabile sa distruga acesti agenti intr-o cantitate semnificativa.”
„Am mai descoperit totusi ca probioticele erau mult mai rezistente, deci a fost foarte interesant sa aratam ca vinurile rosii pot inhiba bacteriile rele dar tolerand insa bacteriile prietenoase.”
Desi aceste studii sunt vesti bune pentru bautorii de vin rosu, Dr. Mustapha spune ca rezultatele nu incurajeaza excesul de alcool.
„Sunt o multime de publicatii legate de beneficiile asupra sanatatii a consumuli moderat de alcool, o bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati.” spune aceasta.
Dr. Mustapha mentioneaza ca desi alcoolul este posibil sa actioneze impotriva bacteriilor, factorii precum aciditatea s-ar putea sa joace un rol important in proces. Resveratrolul, compusul chimic ce se gaseste in pielita strugurilor se presupune a fi un factor foarte important. Motivul pentru care vinul alb nu are aceste proprietati se datoreaza faptului ca in procesul de vinificatie se indeparteaza pielitele de pe boabele de struguri.
Mai multe detalii despre studiul respectiv gasiti aici.