Degustari

Rotenberg versus Rotenberg

Crama Rotenberg s-a remarcat, încă din mometul în care a lansat primele sale vinuri (produse din strugurii recoltați de pe dealurile din Ceptura, în Dealu Mare), cu vinuri corpolente, bine structurate, expresive, cu acea notă specifică care ne-a obișnuit și atras la ele: originalitatea și pasiunea pentru un vin bun.

Recent, la restaurantul Rossetya din București, a avut loc o întâlnire colocvială cu vinurile mai noi sau deja consacrate. Secvența celor cinci vinuri prezentate a reușit să ne readucă aminte Merlot-urile de Ceptura, marca Rotenberg. Să vedem vinurile care s-au „plimbat” prin paharele noastre:

Rotenberg Rose Ceptura 2013, vin rose sec, produs din Merlot, cu o culoare mai specială, rose pal foarte deschis, ce s-a prezentat bine, fructuos şi floral. Nasul său dezvoltă note plăcute, avem dulceaţă de trandafiri, fructe roşii, violete, completat fiind cu un gust mai intens, fin, aromat, unde regăsim fructele roșii, alături de o aciditate ridicată, așa cum îi stă bine unui vin rose (parcă se apropie de cele de Provence, Franța). Final convingător, cât să te îndemne să mai umpli paharul.Rotenberg 01

Rotenberg Rapsod Ceptura 2012, un vin roșu sec, nefiltrat, obținut din Merlot, entry-levelul celor de la Rotenberg, ce emană arome elegante de fructe negre de pădure, vișine, mirodenii.

Regăsim senzații fine, catifelate, dulcege pe alocuri, ce-ți umplu gura cu notele sale de cireșe, vișine zaharisite, condimente, cafea, vanilie. Un vin corect, cu un raport calitate/preț foarte bun.

Menestrel 2009, un vin roşu sec, corpolent, cu un nas puternic, însoțit de accente ce aduc în prim plan gemul de prune, ciocolata, cafeaua, piperul şi lemnul exotic. Un vin roșu sec, nefiltrat, strugurii provenind dintr-o singură zonă, fermentarea sa durând 5 săptămâni, cu scoaterea sâmburilor după prima săptămână. Maturat 16-18 luni, are accente impresinante de vişine zaharisite şi vanilie, de la butoiul de stejar românesc.

Rotenberg Merlot Notorius 2009 este un vin sec, monocepage, din varietatea de struguri cu acelaşi nume, cu o culoare roşu rubiniu închis, pătrunzător. Nasul vinului excelează la capitolul arome şi aici regăsim note de fructe negre, condimente şi o tuşă discretă de mirodenii.

Gustativ, susţinute de alcool şi o aciditate încă suficientă, fructele de pădure şi vişinele bine coapte sunt notele dominante, alături de celelalte touche-uri calde de french toast, ierburi aromatice şi tanini verzi. Este clar că vinul evoluează şi mai ales că nu-l poţi judeca permanent după un şablon. Acum se prezintă mai pregnant, taninurile se simt plăcut. S-a mai rotunjit, iar în pahar apar nuanţe subtile de vanilie, lemn dulce, ciocolată neagră.

RotenbergRotenberg Merlot Ceptura 2008 (1,5l), rezerva proprietarului, realizat din struguri Merlot cultivați pe aceeaşi parcelă, dar vinificat cu drojdii diferite, reuşindu-se prin acest mod obţinerea unui vin care dezvăluie un caracter puternic, sălbatic, amplu, profund, exact ca via veche din care provin strugurii (ce înseamnă de fapt să nu defrişezi necontrolat, doar de dragul de a pune mâna pe fonduri europene!), cu nuanțe de fructe roșii, vișină supracoaptă, vanilie, piper, ciocolată, ce dezvăluie astfel caracterul impresionant al acestui vin, pe care nu-l poți uita prea ușor.

Am completa prin a spune despre acest vin că se apropie de cele „de meditaţie”, un vin alături de care trebuie să stai să-l descoperi, să-l joci în pahar, să vezi „ce mai zice”, să „mai povesteşti cu el”. Așa cum am făcut și noi, alături de cei prezenți, prieteni mai noi sau mai vechi, rememorând momente și amintiri, la un pahar de Merlot de la Crama Rotenberg. Mai multe imagini regăsiți aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi