Crama Alira reușește să surprindă plăcut de fiecare dată când ne întâlnim cu vinurile sale. Dacă spre finalul anului trecut, gama de vinuri premium, cu un nume sugestiv – “Alira Grand Vin“ (în care regăsim patru vinuri roșii: Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și un Cuvée -cupaj din Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon), promite să ofere vinuri despre care se va mai povesti la superlativ anii următori, zilele acestea am revăzut o cunoștință mai veche, Alira Fetească Neagră 2011, căreia îi acordasem credit încă de la prima întâlnire.
Francezii i-ar spune „coup de foudre” sau, mai pe românește, dragoste la prima vedere. Și asta pentru că vinul despre care vorbim promitea să evolueze interesant și să dezvolte arome intense și un buchet atrăgător. Dar ar mai fi ceva de subliniat. Feteasca Neagră merită mai multă atenție, fiind un soi care poate da (în perspectivă peste niște ani, pe măsură ce viile se maturizează și mai îmbătrânesc) vinuri cu adevărat excepționale. Bineînțeles, sub bagheta unui vinificator pe măsură și a unor ani de recoltă foarte buni.
Revenind la Alira Fetească Neagră 2011, un vin roșu sec, cu o culoare roșu rubiniu intens, limpede, încă de la primul contact aromele sale sunt irezistibile. Oenologul Mark Dworkin a reușit să extragă și să obțină din soiul de struguri Fetească Neagră un vin cu tentă de vinificație spre lumea nouă, cu arome olfactive intense, puternice, surprinzătoare, ce se deschid elegant. Fie că amintim aici de coacăzele negre, prunele coapte, arome de magiun, mure, zmeură și trufe, toate se împletesc într-un mix elegant și persistent.
Gustativ, notele fructate domină de la început până la final, regăsind note de prune afumate, mure, coacăze negre, trufe, alături de taninurile evoluate (vinul a fost baricat vreo 10 luni) ce-l completează elegant, cu note de lemn dulce, vanilie, piele. Decantat o oră și jumătate, vinul se dezvăluie în toată splendoarea sa. Post-gustul se remarcă a fi lung și persistent. I-am acordat 85p, cu precizarea că vinul se ține încă bine, urmând ca peste 6-8 luni să-l reevaluăm și să-i urmărim evoluția în continuare.