Vinuri Ro

Sălaşul Liliecilor

Postat in

Cunoscută şi sub numele de Peştera cu lilieciPeştera mare sau Peştera Badichii, Peştera liliecilor adăposteşte specii rare ale familiei cu acelaşi nume.

Specialiştii consideră ca Peştera Liliecilor ar trebui ţinută departe de ochii curioşilor, pentru a proteja diversele specii de lilieci care trăiesc aici.

Cu toate astea, este deschisă spre vizitare şi are statutul de monument natural naţional, fiind înscrisă în zona specială de protecţie a parcului “Piatra Craiului“.

Vizitând peştera şi zona rămâi impresionat de frumuseţea şi puritatea locului. Şi nu-i decât începutul.

Avansând încet, încet, tot mai adânc în ţinutul Transilvaniei, descoperim tărâmuri misterioase unde odinioară nu aveai curajul să te aventurezi, iar dacă ajungi în zona Vermeş – Lechinţa, de unde Liliacul a reuşit să recolteze strugurii, iar ulterior să creeze vinul şi să-l adăpostească în crama sa din localitatea Batoş, înseamnă că ai îzbândit!

Curioşii ce vor îndrăzni totuşi să se apropie, vor avea şansa să-l cunoască pe unul dintre campionii săi: Liliac Sauvignon Blanc 2011, un vin premiat recent cu aur la Concursul IWCB 2012.

Vinul îşi va depăna povestea discret, cum îi stă bine unui câştigător, fiind rodul muncii celor care i-au dat viaţă.

Aici la Batoş, investind în tehnologiile noi de vinificaţie şi având totul sub controlul baghetei unui ”dirijor” austriac de excepţie, oenologul Willi Opitz, cel care a reuşit să imprime vinului o reverberaţie sinonimă cu ritmurile muzicii lui Strauss, vinul aşteaptă să fie descoperit.

Mai ales că are aici Liliacul şi o Cramă primitoare, localizată nu în peşteră ci pe coama  dealului, în mijlocul podgoriei, de unde veţi fi încântaţi să descoperiţi frumuseţea locului, loc ce este vegheat discret (din umbra pădurii situată în apropiere) de prietenii liliacului, un urs brun şi două căprioare. Dar de care nu trebuie să aveţi teamă (întrucât Liliacul are grijă de ei ca de proprii săi copii, hrănindu-i permanent).

Vinul, are un parfum şi o armonie de arome, specifice terroir-ului de aici, predominând cele de flori de soc şi salcâm,  la gust întâlnindu-ne cu note discrete de fructe dulci, miere proaspătă, iarbă şi arome acrişoare de citrice pe final, susţinute de o aciditate integrată subtil.

Sub o prezentare elegantă şi atrăgătoare, Sauvignonul Blanc 2011 al Cramei Liliac poate reprezenta o alegere perfectă, aşa cum remarcă inclusiv Decanter.com.

La Gala premiilor IWCB 2012, desfăşurată recent la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti, după decernarea premiilor, la cocktail-ul oferit pe final de organizatori, Liliac Sauvignon Blanc 2011 a reunit aprecierile unanime ale celor care au îndrăznit să-l “atingă”.

Şi n-au fost aprecierile unor novici în ale vinurilor, dacă ne gândim la personalităţile prezente!

Bat flying during the day, over the vineyard!

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version