Sanatate

Vinul Ajută la Prevenirea Diabetului de Tip-2

Postat in

Publicaţia Wine Spectator ne informează că unele studii recente au scos în evidenţă faptul că un consum moderat de vin ar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Raportul unei echipe de cercetători europeni acceptă că aceste beneficii depind, totuşi, de o multitudine de factori. În cazul acestui studiu (rezultatele sale finale fiind preconizate a fi publicate şi cunoscute la nivel European), cercetătorii de la numeroase centre medicale din ţările nord-europene, împreună cu cei din Spania, Italia și Marea Britanie, au examinat obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă a aproape 30.000 de oameni, fiind parte a unui studiu mai complex, în curs de desfăşurare, pentru a se vedea impactul obiceiurilor alimentare asupra ratei de boli cronice la nivel european (în acest studiu mai amplu sunt investigaţi aproximativ 520.000 de participanţi).

În general, oamenii de ştiinţă au constatat că un consumul moderat de alcool este asociat unui risc mai mic cu aproximativ 13% în cazul diabetului de tip 2 la bărbaţi şi 20% la femei. Totusi, specialiştii au simţit nevoia de a cerceta mai în detaliu datele obţinute. Ei au descoperit că, la femeile care au consumat vin slab alcoolizat, probabilitatea este cu 32% mai mică pentru a dezvolta diabet zaharat, acestea bucurându-se de cel mai înalt nivel de protecție. În schimb femeile care au preferat vinul de masă au prezentat un risc mai mic cu doar 10%, comparativ cu cele care nu consumă deloc. În medie, vinul consumat moderat asigură oamenilor şanse cu 16% mai mici de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2.

Consumul moderat de vin a ajutat, de asemenea, la reducerea riscul de diabet în cazul subiecţilor ce prezentau exces de greutate peste medie. Oamenii de ştiinta au teoretizat faptul că la persoanele supraponderale, atât bărbaţii cât şi femeile, metabolizează alcoolul la o rată mai ridicată. „În studiul nostru am putut observa că există riscuri diferite ale diabetului zaharat, legate direct de consumul moderat de alcool şi greutatea subiecţilor, fiind şi o explicaţie legată de modul de distribuţie a grăsimii în corp”, precizează Joline Beulens.

Cercetătorii au completat observațiile lor indicând faptul că alcoolul ar face un lucru bun, bazat pe reacţiile genetice ale proteinelor din organism. Şi aici e vorba de alcoolul provenit din vin, pentru că la mulţi dintre subiecţii care consumă în medie 50 de grame de alcool distilat pe zi, s-a văzut o creştere a riscului de diabet pentru toate categoriile.

Echipa de cercetători crede că rezultatele sunt explicate cumva de factori independenţi de consumul de alcool, mai degrabă de substanţele conţinute de vinuri, combinate cu o dietă echilibrată, sănătoasă şi fără fumat.

22 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version