Nou

Clubul Vademecum în Februarie

După mai bine de un an de activitate comună, Laurențiu și Cristian au decis să înceapă două serii noi în cadrul întâlnirilor Clubului de vinuri Vademecum.Totul se datorează interesului manifestat de către participanți dar și de prietenii restaurantului Rossetya. La ultima reuninune, din 27 februarie a.c., ne-am aflat (din nou) în situația formulei complete, alături de un grup de apropiați ai vinului și ai bunului gust. Pentru această seară am păstrat tradiția noastră de a începe cu un vin spumant. Spumant Mărgăritar de la Jidvei, ce are în componența sa trei soiuri de vin, Fetească Regală, Pinot Gris și Pinot Noir (vinificat în alb).

Cu o culoare galben-pai și reflexii aurii, se etalează elegant cu un perlaj consistent. Te întâmpină cu arome de fructe de vară (mere, pere), completat de note plăcute de drojdii. Gust cu o tentă spre dulceag, în același registru, mai discret, dar cu aciditate susținută. Zahărul rezidual (36 g/l) îi conferă un final dulceag. Prima secvență de vinuri a fost compusă din două vinuri albe și două vinuri roze (unele fiind obținute din soiuri aromate, cu rest de zahăr redus, apropiat de ceea ce recomandă principiile de asociere gastronomică).

Vademecum 002Dry Muscat 2012 de la Domeniile Boieru, un vin alb sec, culoare galben pai deschis, se dezvăluie cu un nas ce aduce în atenție mere, pere, fructe bine coapte, miez de nucă. Gustativ e mai reținut, regăsim fructele de vară, susținute de o aciditate ridicată, note minerale, prăfoase pe alocuri dar plăcute, grappefruit pe final.

Al doilea vin alb sec al serii a fost un Chardonnay 2012 de la Crama Cricova, un vin baricat, cu o culoare galben deschis mai intens, nas ce dezvăluie note florale, tei, salcâm, lemn dulce. Gust mediu, cu arome evoluate, ce aduc în prim plan citricele, grappefruit pe final, ceva vanilie și un post-gust mediu.

Mergând spre vinurile rose, primul vin prezentat a fost Busuioaca de Bohotin (demisec) 2011 – Casa de Vinuri Cotnari (o cunoștință mai veche), ce își dezvăluie plăcut în pahare culoarea sa rose pal, discret, luminos şi pătrunzător. Te întâmpină cu un nas discret, fin, ce aminteşte de aromele căpşunilor şi frăguţelor de pădure. Aromele olfactive se pierd frumos în gustul de fructe văratice, susţinute de o aciditate medie, corespunzătoare, un post-gust relativ scurt.

Al doilea rose al serii, Negrini rose 2011, produs sub coordonarea oenologului Liviu Grigorică, se prezintă cu o culoare rose intens, aprins, spre fructul de rodie. Olfactiv regăsim arome delicate de flori de primăvară, fructe verzi, note minerale. Gustul său ne surprinde cu arome de vișine, cireșe bine coapte, prune. Un vin echilibrat, ce și-a atins apogeul, provenit din Merlot 100%. S-a ținut bine până în prezent.

Pentru aceste vinuri, echipa condusă de Chef GiGi a pregătit un preparat pescăresc: lup de mare umplut cu doradă mediteraneeană și ierburi aromate, servit cu sos provensal (roșii, ceapă, usturoi, ulei măsline). Preparatul a fost completat de o rețetă de cartofi Rosti (de inspirație elvețiană).Vademecum 003

Prezența în același timp a celor patru tipuri de vin propuse a dat posibilitatea invitaților să descopere mai multe asocieri. În acest fel s-a subliniat importanța ingredientelor, a sosurilor și a garniturilor alese lângă un preparat din carne. Modurile diferite în care aceeași carne poate să fie gătită, recomandă vinuri diferite.

Pentru secvența vinurilor roșii am ales unul obținut dintr-un soi autohton, unul internațional și un cupaj. Primul vin, Fetească Neagră 2011 gama Domenii, Casa de Vinuri Cotnari, un vin roșu sec, culoare roșu rubiniu intens, tânăr, cu inflexiuni violacee pe marginea paharului, expresiv, nas ce trădează arome de fructe roșii de pădure, afine, prune, vișine coapte și ceva tușe condimentate. Gustul se prezintă în alt registru, mult mai expresiv, taninurile încă tinere nefiind deranjante, echilibrat, pe final dezvăluindu-și aromele ferecate în sticlă, unde avem cacao, ciocolată, vanilie discretă. Un vin tânăr, promițător, ce va fi reprezentativ pentru zona Cotnariului, mai ales că acum Feteasca Neagră s-a întors în sfârșit acasă.

Merlot 2012 Crama Bauer, a fost produs în ediție limitată (numai 1580 de sticle), o promisiune dacă vreți, realizat de oenologul Cramei Știrbey – Oliver Bauer. Crama Bauer, o cramă nouă în peisajul vitivinicol românesc, ne prezintă acest Merlot 2012, un vin roșu sec, cu o culoare roșu rubiniu închis, nas expresiv, intens, de visine coapte, cu tente ușor fume, alternând între fructele roșii și notele extractive, pe alocuri exuberante. Gustativ ne plasăm într-un registru mai complex, aici rolul decantării vinului fiind covârșitor. Regăsim note intense de fructe roșii, complexe pe alocuri, dar încă într-un trend evolutiv. Post-gust lung, persistent. Un vin încă tânăr ce are șanse să ofere surprize plăcute peste vreo 2-3 ani.Vademecum 004

Davino Domaine Ceptura Rouge 2010, un cupaj din soiurile Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon, în stil bordolez, marca Davino. Un vin roșu sec, fructat, expresiv, dominat de arome de fructe roșii, condimente, fructe confiate pe alocuri (stafide, smochine), lemn integrat frumos, vanilie discretă. Un vin care merită o atenție mai deosebită și despre care vom vorbi mai pe îndelete. I-am acordat 89 de puncte, cu precizarea că este un vin promițător, ce evoluează frumos.

Revenind la tema preparatului nostru, aceasta a fost carnea de porc. Pentru a evidenția diferența de textură și de intensitate aromatică, am propus 2 tipuri diferite: mușchiuleț de porc umplut cu carne de curcan, servit în crustă de bacon și sos din Merlot (de la Crama Bauer), lângă o garnitură de ciupercuțe sauté, parfumate cu usturoi; medalion din pulpă de porc mistreț cu prune afumate, servit cu măr copt.

Participanții, mai noi sau la cea de-a doua ediție de Club Vademecum, au remarcat faptul că nu este greșit să “amesteci“ vinurile, mai ales că fiecare fel de mâncare, în mod normal, are nevoie de un alt vin.

Vademecum 5Prin urmare: unde au mers opt vinuri a fost loc și pentru cel de–al IX-lea: Amprenta de la Crama M1 Atelier, recolta 2012. A fost ales pentru a însoți un savuros tort din mere cu fulgi de migdale, servit cu sos vanilie. Vinul este unul dulce și se prezintă cu o culoare galben pai intens, completat de un nas ce emană note parfumate, fine, de Muscat Ottonel, fructe confiate, trandafiri, note complexe de miere. Gustativ surprinde echilibrul excelent între zahăr și aciditate. Un post-gust mediu spre lung, ce-l recomandă pentru o asociere alături de preparate de desert (nu foarte dulci).

Iar în final, ca ca un angajament și o promisiune, nu ne dorim să transformăm întâlnirile din cadrul Clubului de vinuri Vademecum în sesiuni de degustări foarte tehnice. Totul reprezintă momente de a cunoaște vinuri noi, mâncăruri noi, asocieri culinare, oameni noi. Ceea ce de fapt este cheia motivației de a reveni la următoarele noastre sesiuni. Până atunci vă dorim numai vinuri bune! (Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.)

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Domeniile Boieru Dry Muscat 2012

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi