Dincolo de Prut, în Republica Moldova, micii producători de vinuri, încep să implementeze modelul francez de producţie a vinurilor, sub forma asocierii în cooperative ale producătorilor, cu scopuri bine determinate: promovarea produselor, asigurarea unui control riguros al calităţii, atragerea investiţiilor în sectorul vini-viticol, dezvoltarea celor mai bune practici din domeniu.
O asemenea asociaţie este cea a micilor producători de vinuri din Moldova, care reuneşte sub umbrela sa 5 producători: Equinox, Mezalimpe, Vinăria Nobilă, Et Cetera şi Pelican Negru.
Et Cetera – Cabernet Sauvignon 2007 , nume inspirat dat vinului cât şi cramei care-l produce, a plecat de la ideea că povestea vinului continuă, evoluează şi se îmbunătăţeşte permanent, cu tendinţa de a deveni tot mai de succes, ca şi vinurile produse aici.
Cules de pe dealurile din zona Purcari, vinul se prezintă ca unul clasic, sec, cu un nas fin, elegant, cu o aciditate medie, lemnul integrat bine şi taninii echilibraţi.
Aromele sale voluptoase de fructe uscate şi cireşe amare, la început puţin astringente dar temperate de post-gustul cu tentă de vanilie, destul de persistent, rămân să fie descoperite şi redescoperite la o temperatură optimă de 16-18 gr. C.
A fost realizat în stil clasic, apoi maturat în butoaie de stejar timp de 15 luni. Are potenţial de evoluţie la sticlă, de aceea se recomandă folosirea decantorului înainte de a-l consuma.
Asociat cu preparate din carne roşie sau brâzeturi, devine un companion perfect!