Degustari

Vinurile Gramma și ale Cramei Purcari la Clubul Vademecum

Joi seara, într-o atmosferă destinsă și într-o locație selectă, la Restaurantul Rosettya din București (locul periodic de întâlnire al pasionaților de vin ce formează Clubul Vademecum – coordonat de Oenolog.ro), vinurile produse de Casa Olteanu – Gramma Wines, au fost cele care au deschis seria degustărilor tematice dedicate lunii aprilie. Asociate gastronomic cu un preparat pe bază de șalău pane, lângă somon, garnisit cu o garnitură de cartofi și un sos delicios, vinurile s-au prezentat pe măsura așteptărilor. Și s-a început cu Gramma Fetească Regală 2011, un vin alb sec, premium.

Vinul, ce provine din vii mai vechi, te întâmpină cu un nas puternic, mineral, completat de nuanţe de flori de vară şi note ierboase. Gustul său ispiră o prospeţime desăvârşită, completată de note de citrice şi tente discrete ierboase, terminate într-un post-gust definit ca fiind simplu şi direct, în aceleaşi note, susţinut fiind încă de o aciditate ridicată, o prospeţime şi parcă o exuberanță deosebită. DSCN2321În general Feteasca Regală este mai “zgârcită” în arome abundente şi note gustative persistente, dar tocmai simplitatea sa îi conferă o eleganţă ce te farmecă şi te atrage. Un vin răcoros, perfect pentru zile caniculare ce vor veni, ce se cere alături de mâncăruri uşoare de vară, combinaţii de salate, preparate din peşte, pui, consumat bine răcit. Are un conţinut de alcool  destul de ridicat (14%) bine integrat, ajuntând la potenţarea aromele olfactive şi gustative ale vinului.

S-a continuat cu un vin ca o poveste – Aligoté, ce reuşeşete să impresioneze deosebit prin aromele sale şi unicitatea soiului. Pe nedrept trecut într-un oarecare con de umbră la noi (originar din Franţa, regiunea Bourgogne), reprezintă, după soiul Chardonnay,  cel mai popular şi cel mai răspândit soi în această regiune. Gramma WinesCasa Olteanu a reuşit, prin investiţiile şi replantările cu Aligoté, să-i confere o binemeritată continuitate şi o nouă identitate ce stă sub semnul respectului pentru calitate.

Vinul este unul sec, ce se prezintă cu o culoare galben pai intensă, limpezime cristalină, cu un nas clasic,  arome ce se aseamănă perfect cu cele de ananas şi citrice. Gustul său debutează cu o amprentă proaspătă, revigorantă, de fructe de vară, cu urme foarte discrete de mentă şi agrişe albe bine coapte, dulci- acrişoare. Foarte răcoritor, cu un post-gust suficient de lung, susţinut de onctuozitatea sa, alcool integrat aproape perfect, este un vin ce alături de preparate din peşte s-a dovedit a fi alegerea perfectă.

Spre final a venit bijuteria Cramei Gramma Cuvée Vişan 2011, D.O.C. – C.M.D, un vin alb, sec, compus prin asamblarea a trei soiuri de vin: Fetească Albă, Fetească Regală şi Aligoté. Acest Cuvée este o combinaţie reuşită, exact ca o simfonie florală, ce-ţi învăluie simţurile, catifelat şi delicat, răcoros, dar plin de mister. Culoarea sa galben deschis, luminos, este însoţită de aromele olfactive fine care parcă nu îndrăznesc să te atingă, ce-ți aduc aminte de note florale de tei, miere proaspăt scoasă din stup şi flori de vară.DSCN2333

Gustul său este mai discret dar mult mai fin, debutează cu arome de grapefruit, continuă cu nuanţe de coajă de lămâie, pepene galben şi mandarine. Gramma Cuvée Visan 2011 este un vin reuşit, complex, amplu, onctuos, rotund, suţinut de un alcool (14%) ce-i impune eleganţă, graţie şi o undă mătăsoasă, cu un final mediu, acompaniat de note picante discrete, parcă de ghimbir, ce ies mai bine în evidenţă dacă este servit bine răcit.

Pentru a cunoaște și alte vinuri din zona Moldovei, am trecut în revistă o parte dintre vinurile Cramei Purcari, din Republica Moldova. Rose-ul 2011 al  Cramei Purcari  este un vin fresh, prietenos, cu arome de coacăze negre, fructe confiate și piersică proaspătă, fiind și cel care a făcut tranziția spre vinurile roșii ce urmau să fie prezentate în continuare. Alături de un preparat special din vânat (mistreț), meșteșugit pentru această degustare, primul vin roșu sec al serii a fost un Pinot Noir 2008,  de la Crama Purcari, ce are o culoare de un roșu intens cu nuanţe deschise și debutează cu un buchet complex, delicat, cu arome de zmeură, căpșuni și un gust catifelat, cu note fructate și de vanilie, completate de o tușă discretă spicy.

Continuând în nota vinurilor de Purcari, revelația serii a fost un vin roșu sec, Cabernet Sauvignon 2007, un vin mai complex, matur, intens, cu o culoare roșie ce iriza unele nuanţe cărămizii, semn al trecerii vremii. Un vin ce a ajuns la apogeul său (dacă mai aveți, părerea unanimă ar fi că ar trebui consumat în următoarele 6 luni). Buchetul său dezvăluie arome delicate de fructe de pădure, note prăfoase de flori uscate, stafide, vanilieși tonuri discrete de lemn. Gustul său este dominat de fructe coapte, cu tanini fini (rezultați de la baricare), note de cacao, ciocolată, vanilie și un postgust persistent. Un vin fumos, ce a evoluat bine, s-a deschis după o decantare de 2 ore, oferind un spectacol aromatic apreciat de către cei prezenți.

S-a efectuat și un experiment, în sensul că același vin a fost degustat din pahare de forme diferite (pahar de apă, de lichior, de spumant, de vin alb), pentru a scoate în evidență și a sublinia necesitatea folosirii paharelor corespunzătoare de servire pentru fiecare tip de vin în parte.DSCN2332 Aromarul a reprezentat o altă poveste ce a fost discutată și apreciată, tocmai din dorința de a înțelege mai bine aromele primare ce se regăsesc în vinuri, cei prezenți au încercat să identifice și să se obișnuiască deja cu aromele regăsite în unele vinuri, lucru absolut necesar pentru o calibrarea senzorială eficientă.

Și pentru că orice degustare se încheie cu un vin de desert, am ales tot de la Crama Purcari un Cahor Roșu, vin roşu dulce, cu o culoare închisă, roșu rubiniu care nu lasă să treacă prin el lumina, un vin cu un gust extractiv, intens, cu un alcool de 16%, ce se remarcă prin aromele sale de coacăze negre, ciocolată, prune din magiun, marmeladă. Un vin bine structurat, ce s-a asociat de minune cu un mousse de ciocolată cu înghețată, stropit cu topping de ciocolată. Întâlnirea din luna aprilie s-a dorit să se încheie cu acest periplu pe la cramele din Moldova, unde vinurile Gramma și cele de Purcari au fost de data aceasta principalele protagoniste. Mai multe imagini de la degustare gasiți aici.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi