Arheologul Patrick McGovern, specializat în chimie biomoleculară, director științific al laboratorului Muzeului Universităţii din Pennsylvania, poate fi denumit, pe bună dreptate, un veritabil Indiana Jones al vinurilor antice.
McGovern a identificat chimic cel mai vechi vin de struguri cunoscut până în prezent, ce provine din Hagiul Firuz, Iran, datând din anul 5400 î.Hr., mai în vârstă decât cea mai veche băutură cunoscută, berea produsă din orz, de asemenea tot din Iran, datând de prin jurul anului 3400 î.Hr.
Un pionier al arheologiei biomoleculare, McGovern combină acum studiile ştiinţifice avansate de antropologice cu interesul şi pasiunea sa pentru vinificaţie şi viticultură, ce provine din adolescenţă.
El este şi autorul a două cărţi tematice: „Descoperind trecutul: vin, bere şi alte băuturi alcoolice” și „Vinurile antice: căutare pentru originile viticulturii”, şi crede că tradiţia buturilor fermentate merge înapoi în timp, chiar mai departe decât anul 5400 î.Hr., eventual la începuturile apariţiei speciei noastre în Africa, cu milioane de ani în urmă.
În teoria sa, McGovern explică că un burduf din piele sau lemn, plin cu struguri sălbatici sau alte fructe cu conţinut mare de zahăr ar fermenta rapid la căldură, acest veritabil “Corn al abundenței” creând un suc puternic, care ar fi dat strămoşilor noştri antici o experienţă senzorială nouă şi surprinzătoare, ce a condus în final la experimentare, în fapt „prima Biotehnologie creată de oameni”, urmată de ” “domesticirea” Vitis vinifera şi obţinerea mustului pentru producerea vinului la scară mai mare.
Băuturile alcoolice şi vinul au fost o parte esenţială a culturi în Africa, „Patria umanităţii”, cu rol important social care a condus la deschiderea oamenilor unul faţă de celălalt, dar şi cu beneficii medicale datorită plantelor aromatice, ce au fost ulterior dizolvate şi macerate cu uşurinţă în alcool. Aparent miraculosul proces de fermentarea şi efectele rezultate a condus la rolul central în unele practici religioase (ce pot fi văzute în vremurile nostre la religiile creştine).
McGovern deţine o bucată dintr-un vas de lut, provenit din Jiahu, China, estimat a avea o vechime de 9000 de ani. Acest ciob şi altele 12 din neolitic, au fost testate, rezultatul fiind pozitiv, în ele au existat amestecuri de băuturi fermentate, fiind astfel cele mai vechi dovezi chimice pentru existenţa celei mai vechi băuturi alcoolice.
Băuturile fermentate ar putea fi contribuit la evoluţia umană, precizează McGovern, deoarece băuturile alcoolice au avut mai puţine microorganisme dăunătoare decât apa, iar cei care le-a baut, probabil, au trăit mai mult.
Cu ajutorul lui McGovern, a fost reînviată una dintre băuturile antice, ce datează din epoca fierului, bazată pe o reţetă descoperită de McGovern, după ce a extras probe din rezidurile găsite într-un vas îngropat dintr-un mormân turc, de pe vremea regelui Midas, în jurul anului 700 î.Hr. Reţeta: struguri muscat, malţ de orz, miere şi şofran, a câştigat numeorase medalii, ajutat de un nume sugestiv: Midas Touch (produs în Delaware, SUA).
Sursa: ezramagazine.cornell.edu