Bogdan Anghel și Bogdan Anghel și Bogdan Anghel și Bogdan Anghel și Bogdan Anghel și Bogdan Anghel și
Degustari

Evadare in Dealu Mare – Ediția a doua (27 iunie 2021)

Articol scris de MIRIAM CIHODARIU (cu mulţumiri pentru impresii 🍷 )

După o primă ediție organizată în 2020, cramele din Dealu Mare și-au deschis din nou porțile tuturor amatorilor de vinuri bune și de weekenduri petrecute în podgorii.

Noua ediție Evadare în Dealu Mare a reunit eforturile mai multor crame din zonă pentru a continua să promoveze trendul de oenoturism, care deocamdată se află încă la început în România. Participanții s-au bucurat de aer liber, peisaje superbe cu hectare de viță de vie, explicații avansate dar prietenoase despre vinificație din partea experților Budureasca, Apogeum și Licorna, precum și de degustarea a 16 vinuri locale remarcabile.

Iată, pe scurt, cum s-a desfășurat o zi de vinuri reușită.

9:00 – De dimineață, ne-am întâlnit cu ceilalți participanți în Piața Victoriei, de unde urma să luăm un autocar înspre Dealu Mare. Din partea organizatorilor era prezent Dan Burlacu de la viile Metamorfosis, gaza noastră principală pe parcursul zilei. Talentul oratoric și capacitatea lui de a aduce informații complexe despre vin la nivelul neinițiaților, într-un mod jovial și prietenos, au făcut drumul plăcut și la dus și la întors. E ușor să uiți de timp ascultând o introducere interesantă în specificul zonei Dealu Mare, al terroir-ului local, al cramelor din zonă și al istoriei lor.

10.30-11.00 – Ajungem la Crama Budureasca, unde suntem întâmpinați cu un spumant Shine de către somelierul și managerul de evenimente Ștefan Timofti și echipa sa. Sub îndrumarea lui, aflăm despre istoria cramei și eforturile ei de a-și extinde soiurile de struguri plantate pentru vinificație (de anul viitor ne putem aștepta să găsim Viognier în vinurile Budureasca albe și Malbec în cele roșii).

Turul continuă prin zonele tradiționale precum și cele de laborator ale cramei, cu explicații pe măsură, degustări binevenite de vinuri Budureasca și aperitive potrivite lor.

Ce s-a gustat la Budureasca:

  • Budureasca Shine Rosé Dry 2020, un vin spumant rosé preparat după metoda de vinificație Prosecco, din Pinot Noir și Pinot Gris, cu note delicate de căpșuni, patiserie și migdale.
  • Budureasca Premium Rosé Sec 2020, un cupaj reușit de Syrah, Merlot și Pinot Noir, perfect pentru vară. S-a remarcat prin notele de căpșuni, flori de salcâm, soc și miere, atât la miros cât și la gust.
  • Budureasca Premium Tămâioasă Românească Sec 2018, un vin alb deosebit făcut exclusiv din Tămâioasă, mai rar întâlnit. Cum acest soi de strugure este unul foarte aromatic, el este folosit în special în cupaje cu alte soiuri albe, dar în proporție mică, pentru a da un plus de aromă. Un vin făcut exclusiv din Tămâioasă, sec și maturat în stejar, remarcabil prin arome și finețe. Pepene alb dulce, salcâm, iarbă proaspătă, flori de fân, minerale și lemn dulce sunt doar câteva din notele remarcabile ale acestui alb de Budureasca.
  • Budureasca Origini Sauvignon Blanc Sec 2015, un vin alb sec mai mineral și mai acid decât precedentul, cu note vegetale remarcabile, de iarbă încinsă la soare, lime, mango și sparanghel verde. Un gastronomic inspirat, cu aciditate ridicată și prospețime.
  • Budureasca Premium Zenovius Cabernet Sauvignon-Shiraz Sec 2019, un vin serios, cu note de fum și prună coaptă, mai puțin cu note generice de fructe roșii, precum tind să aibă majoritatea vinurilor roșii neremarcabile. Acest Zenovius e inconfundabil de la început, cu tanini robuști dar nu brutali și un procentaj ridicat de alcool.
  • Budureasca Noble 5 2015, un cupaj matur din cinci struguri nobili: Pinot Noir, Merlot, Cabernet, Syrah și Fetească Neagră. Un vin greu, roșu întunecat, capabil să se susțină atât singur cât și în combinații gastronomice, cu note remarcabile de stejar, lavandă, violete, mure și cu aciditate ridicată, gust prelungit și tanini robuști.

12.30-13.00: E timpul să pornim spre crama următoare, Apogeum, dar o furtună de vară ne ține pe loc la Budureasca încă o oră. Gazdele noastre de la Budureasca ne fac să ne simțim ca acasă în ciuda programului dat peste cap și ne încântă în continuare cu povești și vin bun.

14.00 – După întârzierea de mai bine de o oră, am ajuns si la Apogeum, unde am fost primiti de Virgil Mândru, proprietarul cramei și Vasile Ghimpu, somelierul Apogeum. Am fost încântați să descoperim o cramă boutique aflată sub umbrela și susținerea cramei Tohani. Fiind o cramă boutique care nu depinde doar de forțele proprii pentru a rămâne pe piață, Apogeum își permite să scoată vinuri doar o dată la câțiva ani, atunci când recolta și vinul rezultat ating literalmente apogeul calității.

Ce s-a gustat la Apogeum:

  • Siel Fumeé 2020, o ediție specială de Siel Blanc, din struguri Chardonnay și Pinot Gris ținuți la maturare în stejar. Încă nu este pe piața largă, dar va apărea în curând. Are note distinctive de stejar și vanilie cuplate cu aciditatea citrică și parfumată a unui alb sec bun.
  • Siel de Vară Rosé 2020, un cupaj de mai mult de patru struguri, parfumat și fresh dar mai puțin acid decât majoritatea vinurilor rosé. O surpriză foarte plăcută a brandului Siel (tot sub umbrela Tohani), numit după cuvântul din limba Afrikaans pentru suflet, fondatorul brandului având legături cu Africa de Sud, ceea ce se reflectă și în etichetele și designul gamei.
  • Valahorum Fetească Albă 2019, un vin alb sec foarte elegant cu un conținut redus de zahăr și note delicate de pară, lime, lavandă și stejar.
  • Valahorum Fetească Neagră 2018, un alt vârf de gamă al seriei Valahorum dintr-un singur soi de fetească, de această dată neagră. Un roșu foarte bun, cu note mature de fructe negre, scorțișoară, prune și cireșe confiate, ciocolată neagră, stejar profund, cu o aciditate ridicată și tanini puternici.
  • Valahorum Apogeum Patrimoniu 2019, în final, am ajuns și la vinul care merita să poarte numele de Apogeum. În comparație cu vinul roșu precedent, care deja este foarte bun, ne putem da seama imediat cum cel de-al doilea este totuși și mai sus. Are o finețe deosebită a taninilor și note de gem de prune care s-a ars puțin pe fundul vasului de gătit, precum și de fructe de pădure, piele, vanilie și stejar. Intensitate și eleganță remarcabile.

18.00 – Ajungem la a treia și ultima cramă din această zi, Crama Licorna, unde suntem întâmpinați de Bogdan Anghel și Iuliana Năstase. Crama în sine este excepțional de pitorescă, precum un castel al licornelor, situat în mijlocul viilor însorite.

Primim și aici informații interesante despre vinurile și viile cramei, de reținut în special eforturile pe care ei le depun pentru aducerea la viața a două soiuri românești prefiloxerice, Bătuta Neagră și Vulpe. Ele fac parte din soiurile românești dispărute după ce Filoxera (Daktulosphaira vitifoliae) a venit în Europa din Lumea Nouă la final de sec. XIX și a făcut ravagii în viile europene, care nu aveau încă imunitate la acest dăunător.

Aici este o listă completă de soiuri românești de struguri, din care unele sunt marcate ca dispărute. Crama Licorna a plantat deja soiurile reînviate de Bătută Neagră și Vulpe (numit astfel după forma de cap de vulpe a strugurelui matur). Rămâne de văzut și ce rezultate vor da experimentele de vinificație. Eu una voi fii cu ochii pe produsele Licorna din 2022, ca să vedem dacă iese ceva și din legendare soiuri românești recuperate.

Ce s-a gustat la Licorna:

  • Serafim Fetească Regală 2019, un vin alb sec dintr-un singur soi de strugure, interesant și remarcabil prin notele puternice de lime, măr, pară și minerale din terroir-ul cramei Licorna.
  • Anno Sauvignon Blanc 2019, un vin gastronomic plăcut, cu o aciditate ridicată și note proaspete de citrice, ozon, piatră lovită de ploaie, și minerale.
  • Serafim Rosé 2020, un rosé mai neobișnuit și proaspăt câștigător de premii internaționale, cu notele plăcute și ușor de consumat ale unui rosé bun dar cu finețea elegantă a unui alb fumeé. Nu se poate detecta niciun pic de zahăr în el, dar se simt minerale, măr, coajă de lime și ceva lemnos. Un rosé foarte plăcut și intersant care merită revizitat.
  • Anno 5 Merlot 2018, un roșu fructat și puternic, din gama Anno 5, numită astfel după anotimpul 5, cel ideal, în care totul este așa cum trebuie. Merlot-ul Anno 5 e puternic dar cu tanini nu foarte pronunțați, matur dar proaspăt în același timp, cu note de coacăze roșii, zmeură, stejar și cacao.
  • Anno 5 2019, un cupaj de 3 soiuri roșii elegante, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Fin și cu tanini echilibrați precum orice cupaj reușit, dar cu o aciditate ridicată și plăcută, are note remarcabile de cireșe coapte, coajă de citrice, stejar și cutie de trabucuri. O încheiere perfectă a unei zile de pomină.

20.00-21.00: Revenim în București, acompaniați din nou pe drum de poveștile lui Dan Burlacu și amintirile de peste zi, cu suveniruri la sticlă din magazinele celor trei crame și cu nerăbdarea de a le vizita din nou.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi