Nou

COVIN-19

Oare cum va arăta în numai câteva luni “lumea vinului” din România? Simplu, realist şi cinic, în contextul coşmarului de neimaginat al pandemiei globale cu COVID-19, absolut totul se va schimba – radical!

Cine se gândea acum o lună la impactul şi magnitudinea asupra întregii lumi a răspândirii acestui coronavirus? Ce vedeam că se petrece prin China, nu ne imaginam şi nu credeam că vom trăi chiar noi, aici. Cu repercursiuni de neimaginat asupra vieţii noastre. În lumea vinului (cum ne place să spunem), lucrurile nu vor sta deloc pe roze.

Ca şi în toate ramurile economice, dacă luăm în calcul oprirea forţată a vânzărilor, cu doar 1 lună înaintea sărbatorilor pascale, acum când majoritatea cramelor îşi făceau calcule cât de mult vor vinde şi cum vor depăşi, record după record anii precendenţi, lucrurile stau rău, cât se poate de rău. Dacă nu conştientizăm aceste lucruri ori încă visăm ori nu suntem ancoraţi în realitate. Soluţii, alternative, nu prea se întrevăd.

Întreg lanţul trofic, de la producător până la consumatorul final, este fracturat. Restaurantele vor intra în declin într-o lună, distribuţia va intra în colaps în maxim 2 luni, evenimentele (nunţi, botezuri, petreceri corporate, etc.), târgurile de profil, sunt anulate sau amânate pe bandă rulantă.  Mii de oameni angrenaţi în industria ospitalităţii şi a distribuţiei vor fii în şomaj. Promotorii şi influencerii vor promova ce? Şi mai ales cui? Cine va mai cumpăra vin, în cantităţile de până acum, când majoritatea oamenilor încep să trăiască cu frica zilei de mâine (asta dacă conştientizează gravitatea situaţiei)? Iar banii abia vor ajunge bunurilor de strictă necesitate. Greu de spus sau de presupus.

Un lucru este clar, lumea nu va mai fi la fel. Din păcate, totul se va schimba, de la obiceiuri de consum şi până la modul de interacţiune umană. Soluţii magice nu există, din păcate, pentru că toată pandemia de COVID-19 vine la pachet şi cu o criză economică similară (probabil) ca amplitutine cu cea din anii ’30. Iar criza economică spulberă tot, prin dezordine şi haos. Parcă suntem figuranţi într-un film de mâna a doua, cu viruşi care spulberă tot.

Iar ca să termin într-o notă optimistă, vă recomand un articol scris de profesorul Mircea Miclea: Arta de a trăi în vremuri de criză. Citiţi şi reflectaţi! Şi nu uitaţi! #statiincasa #statiincasa #statiincasa

Credit foto: Shutterstock

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi