Polifenolii din vinurile roşii previn modificările din corpul nostru, cu predilecţie în cazul metabolismului alimentor grase, arată un nou studiu ce a constatat că un produs chimic din vinul roşu poate împiedica unele alimente grase, consumate, să se transforme în ţesutul adipos.
Cercetarea, publicată în luna martie în Journal of Biological Chemistry, a subliniat faptul că piceatanolul, un polifenol ce se găseşte în pieliţa strugurilor şi în vinul roşu, blochează efectiv formarea de celule grase, fapt reieşit în cadrul experimentelor efectuate în laborator.
In cercetările anterioare, resveratrolul, tot un polifenol, a fost legat de un nivel mai scăzut de grăsime, dar implicaţiile sale clinice sunt limitate. Resveratrolul este rapid metabolizat de către oameni şi poate ajuta organismul, cu beneficii evidente mai ales la aportul de grăsimi. Piceatanolul este similar cu resveratrolul, dar cu o diferenţă cheie. Structura sa conţine o bază de hidrogen suplimentar şi molecula de oxigen care o face mai greu de digerat, se lipeşte de celulele grase mai mult timp. „Piceatanolul alterează de fapt ritmul exprimării genelor, rolul lor şi acţiunea insulinei în momentul adipogenezei, proces în care celulele adipoase tinere devin mature”, a declarat conducătorul studiului, dr. Kee-Hong Kim.
„O serie de studii anterioare au indicat faptul că piceatanolul este un puternic antioxidant, antiinflamator şi un antitumoral”, a declarat Dr. Kim Kee-Hong, nutriţionist la Departamentul Food Science al Universităţii Purdue. Dar interacţiunile sale cu ţesutul adipos rămân încă insuficient explorate.
Atunci când organismul uman consumă grăsimi, aceste calorii sunt fie transformate în energie, fie sunt stocate ca ţesutul gras în corp, în funcţie de mai mulţi factori. Kim şi echipa sa au observat, când au recreat acest proces în laborator, că piceatanolul a împiedicat organismul să transforme celulele grase în ţesutul adipos.
Chiar şi în doze mai mici, piceatanolul a blocat eficient grăsimile, producând o reducere cu 20% a formării de grăsime. La doze mai mari, formarea de grăsime a fost aproape inexistenă, fiind cu 80% mai redus numărul de celule de grăsime formate. Iată vestea cea mai bună: piceatanolul este abundent în natură. „Veţi găsi piceatanol în fructe de pădure, struguri şi vin roşu, iar cel mai mare conţinut de piceatanol poate fi găsit în fructul pasiunii”, a spus dr.Kim pentru publicaţia Wine Spectator.
Cu toate acestea dr.Kim a avertizat împotriva punerii piceatanolului pe un plan principal în cazul dietelor, mai ales că studiul a fost o cercetare de laborator. „Mai multe studii pe animale şi pe om sunt necesare în viitor, pentru a ne confirma afirmaţiile noastră în totalitate despre piceatanol, un compus al vinului roşu ce previne dezvoltarea celulelor grase”, a precizat dr.Kim.