Procesul de romanizare, dupa cucerirea Daciei de către romani, a contribuit semnificativ la etnogeneza românească, a continuităţii geto-dacilor după cucerirea din anul106 şi ulterior a daco-romanilor (după anii 271/275), în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Interesant este faptul că primele menţiuni ale limbii latine, în variantă scrisă, apar în secolul al IV-lea, una pe un fragment de candelabru (Donariul de la Biertan – descoperit în anul 1775), cu monograma lui Hristos alături de textul „Ego Zenovius Votum Posui” („Eu Zenovius am pus ofrandă”) şi alta la Moigrad, vestigii ce i-au condus pe istorici la ipoteza că Zenovius ar fi fost primul episcop român cunoscut pe meleagurile noastre (anterior celui atestat documentar deja, respectiv Niceta de Remesiana).
Crama Budureasca, așa cum ne-a obișnuit, păstrează tradiția denumirilor pentru vinurile din portofoliul propriu (acum Zenovius), aducând în prim-plan acest asamblaj din Cabernet Sauvignon (70%) și Shiraz (30%), vinificate separat, maturate 8 luni în baricuri. Ce a ieșit? Un blend interesant, ce se apropie cumva de tiparul australian.
Budureasca Zenovius 2013 este un vin sec, culoare roșu rubiniu închis, ce dezvoltă arome plăcute de fructe roșii, condimente, fructe uscate și lemn dulce. Gustativ regăsim cireșe coapte, mure, prune supracoapte și taninuri fine.
Vinul are structură, este echilibrat, alcoolul (14%) se simte dacă temperatura din pahar crește. Final mediu, completat de notele catifelate ale tanicurilor și ceva condimente. Îi stă bine alături de preparate din carne roșie la grătar și brânzeturi maturate (83,5p).