Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin.
Să amintim vinul, cel ce va împodobi masa de Paști, alături de preparatele tradiționale. La aperitive (ce conțin ouă, brânzeturi proaspete, verdeţuri) se vor servi vinuri tinere, seci sau demiseci, proaspete, revigorante. Iar aici ne gândim la o Fetească Albă, Fetească Regală, Zghihară sau Frâncușă. Preparatele din miel merg foarte bine asociate cu vinurile roşii seci, corpolente, extractive cum ar fi Fetească Neagră sau Merlot. Pentru preparate ușor condimentate un Shiraz va fi un companion de nădejde.
Iar pentru desert, unde regăsim pasca şi cozonacul, acestea merg asociate foarte bine cu vinuri semiaromate sau aromate, demidulci sau dulci. O Grasă de Cotnari (soi semiaromat, bogat în arome, corpolent), Tamâioasă Românească (soi aromat, bogat în arome de fructe tropicale, pere, busuioc, iasomie) sau Busuioacă de Bohotin (vin cu aciditate medie, arome de frăguţe de pădure, căpşuni, trandafiri), acestea fiind doar câteva repere de asociere a unor varietăți de vinuri cu preparatele tradiționale regăsite pe masa noastră de Paști.
Lumina Sfintei Învieri să ajungă la sufletele și în inimile voastre, bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne încălzească sufletele, să ne lumineze mințile, să ne deschidă inimile spre iubire, credință, iertare.
Iar noi, nu trebuie decât să încercăm să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumusețea tuturor lucrurilor care ne înconjoară și să dăruim iubire celor dragi.
SĂRBATORI FERICITE ȘI LINIȘTITE! (Echipa oenolog.ro)