Cu ceva vreme în urmă, am adus în discuție un Cabarnet Sauvignon dulce 2011, de la Crama Budureasca, un vin dulce cu rest de zahăr, care a completat portofoliul de vinuri al producătorului.
De data aceasta vom povesti despre cu Cabernet Sauvignon sec, tot 2011, din gama Origini, un vin remarcat la Concursul de vinuri Mundus Vini – Germania, desfășurat în 2013, premiat cu medalie de aur și clasificarea de cel mai bun vin roșu românesc înscris în competiție.
Origini Cabernet Sauvignon Sec 2011, se prezintă cu o culoare roșu rubiniu închis, nas ce debutează cu arome de coacăze, mure, completat cu note de magiun și prune bine coapte. Gustativ se deschide cu arome fructate și condimentate, alături de note de lemn dulcege, vanilate; vinul prezentându-se corpolent, cu un echilibru excelent între aciditate, taninurile fine și notele de lemn de stejar. Post-gust lung, fin, cu un atac dulceag discret de la glicerol (vinul are 14,5% alcool).
Lângă un vin bun am asociat o Ruladă festivă, ce poate fi relativ ușor de realizat și care se prezintă cu un aspect și un gust deosebit.
Ca și ingrediente am utilizat: făină (200 gr.), brânză de vaci grasă (250 gr.), cașcaval (100 gr.), ouă (5 buc.), prosciutto/mezel afumat (150 gr.), măsline fără sâmburi feliate (100 gr.), ardei roșu (1 buc.), praz (1 buc.), ulei de măsline (50 ml.), praf de copt (1 plic), cimbru uscat, sare, piper. Se omogenizează bine cu mixerul ouăle, sarea și piperul, până își dublează volumul.
Se adăugă brânza de vaci, uleiul, făina, cașcavalul și praful de copt. Tăiem mezelul cubulețe/fâșiuțe, la fel ardeiul și prazul.
Le adăugăm în compoziția noastră, împreună cu măslinele și cimbrul, omogenizând bine. Într-o formă se așează o foaie de hârtie pentru copt, unsă cu ulei și tapetată cu făină, în care se toarnă compoziția.
Deasupra se presară semințe de susan. Se coace în cuptorul bine încins, circa 40 de minute. Vă recomandăm să o savurați alături de un pahar cu vin Origini Cabernet Sauvignon Sec 2011, de la Crama Budureasca. Bon Appétit!