Hobby

Vinurile din Ţara Sfântă

Într-un editorial al publicatiei bottlenotes.com este prezentată, într-un scurt articol, ţara plină de istorie şi religie unde viticultura se adaugă celor două, asta dacă vă decideţi să călătoriţi prin Israel şi mai ales dacă doriţi să gustaţi din bucătăria tradiţională.

Puteţi găsi incredibila pită tradiţională, humus şi falafel. Mai puţin cunoscute sunt însă vinurile israeliene. Dar de mai bine de o sută de ani podgoriile israeliene au produs vinuri şi recent unele dintre ele au primit recunoaştere în concursurile internaţionale de profil.

Strugurii au fost cultivate în Israel încă din timpuri biblice. Prima cramă de vin tradiţională, constituită în Israel a fost Carmel Winery în anul 1882, fondată de Edmond de James Rothschild, cel ce a deţinut şi renumitul Chateau Lafite Rothschild din Bordeaux. Astăzi Carmel Winery este cel mai mare producător de vin din Israel.

Cele mai multe crame sunt situate în partea de nord a ţării în zone, precum Galileea, care oferă un climat mediteranean moderat şi recolte destul de mari.

Dar, recent, viticultorii israelieni au experimentat şi au plantat vită de vie în sudul arid al deşertului Negev, folosind irigarea prin picurare.

În 2007, Robert Parker, reputatul critic de vin, a acordat peste 90 de puncte la 14 sortimente dintre vinurile israeliene, ceea ce aduce în atenţie şi Israelul alături de tările producătoare de vin din regiune, prin Carmel şi alte crame de top din Israel, care includ Golan High Winery şi Domaine du Castel.

Aici două vinuri israeliene sunt recomandate a fi încercate: Yarden Cabernet Sauvignon 2008 (Galileea) şi CARMEL Sha’al Single Vineyard, cules târziu, recolta Gewürztraminer (Galileea) din 2009, la  sticlă de 375 ml.

L-am avut la îndemână pe cel din urmă, un vin de desert, dulce, foarte aromat, un vin de desert echilibrat.

Nasul său vă va dezvălui note dominante de caise, scorţişoară, piersici, dulceaţă de petale de trandafir şi arome puternice de miere.

Un vin cu un gust delicat, fructuos, unde se întrepătrund note de piersici, caise, miere şi accente condimentate de scorţişoară şi urme discrete de anason, arome de citrice pe finalul lung, catifelat, cu un alcool discret (9%), aproape insesizabil.

Un vin de desert aromat, parfumat, ce are cam tot ce-i trebuie unui vin de desert.

18 Comentarii

18 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi