Straine

Saint Emilion Chateau Cadet Piola – 2001

Am tot pomenit în ultima vreme de realizările producătorilor români din domeniu, dar să nu uităm, totuşi, cine sunt cei care au dus la perfecţiune arta creării şi cupajării vinurilor: notre amis, les francaises. La domeniul (Chateau) Cadet Piola, situat în apropierea localităţii Saint Emilion (la graniţa cu Pomerol), de mai bine de trei generaţii producerea vinurilor, în special cele din categoria Grand Cru, sunt tradiţie şi excelenţă. Aici totul este sub control strict, până la cele mai mici detalii: umiditate, temperatură, igienă ireproşabilă, de la recoltare, zdrobire, tescuire, fermentaţie, filtrare,decantare, depozitare, păstrare (în baricuri de stejar franţuzesc), până la îmbuteliere.

Saint Emilion Chateau Cadet Piola, din 2001, este clasificat în categoria Grand Cru Classe, (printre cele mai bune si cele mai scumpe vinuri din lume).Vinul este un cupaj, realizat dintr-un amestec între Cabernet Franc(66%), Merlot(33%) şi 1% Malbec. Vinurile componente sunt vinuri cu vechime (media lor de vârstă fiind în jur de 39 de ani!), fermentate timp de 20 de luni în butoaie de stejar şi filtrate gravitaţional.

Cu toate că am crede că este un vin greu, numai privindu-i culoarea rubiniu-violet închis, aromele sale deosebite şi mai ales senzaţiile gustative, reuşesc să contrasteze cu primele impresii. Notele voluptoase de la început, de vişine şi fructe de pădure bine coapte, sunt estompate delicat de tanini bine aşezaţi, de aciditatea echilibrată şi discret mascată, devenind spre final, prin accentele sale uşor minerale şi cu tentă fină, picantă, cu un post-gust delicat şi prelungit, un vin
pe care nu-l poţi uita prea curând. Preţul este pe măsură, undeva la 140-150lei/st. Perioada optimă de consum,recomandată de producător,este între anii 2007 şi 2015. Nu rămâne decât să încercaţi, să observaţi că are perfectă dreptate!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi