Dupa numeroase încercari de încrucisare ale diverselor soiuri internationale de vin, în anul 1924, profesorul Abraham Perold a reusit sa creeze din Pinot Nooir si Cinsaut, ceea ce astazi reprezinta mândria viticultorilor sud-africani: Pinotage.
Chiar daca pe piata a intrat propriuzis în anii ’60, abia în anii ’90, când pentru vinurile produse în Africa de Sud s-a manifestat la nivel international un interes deosebit, Pinotage a devenit vedeta, mai ales daca se dorea sa se încerce un produs autentic din acesta tara. Exista, pentru promovarea acestui soi de vin, Asociatia Pinotage, cu scopul clar declarat de promovare si cercetare a acetui soi, dar si o competitie anuala, Top Ten Pinotage, pentru a premia cel mai bun vin produs din acest soi.
Kumkani Pinotage 2006 – un vin baricat 18 luni,alcool 14,5%, ne rasfata cu aroma de fructe de padure, vanilie si condimente picante. Dupa o perioada de 5 ani de la producere, se pare ca si-a atins potentialul de maturare.
Recomandat sa fie servit la o temperatura de 18 grade C, însotind mâncarurile pe baza de carne rosie.