Straine

Investitorii Chinezi au cumpărat încă 5 Domenii în Regiunea Bordeaux

Investitorii chinezi au cumpărat în ultimele săptămâni încă cinci domenii (chateau) în zona Bordeaux.

Alte 12 se aşteaptă să fie cumpărate tot de către chinezi, în viitorul apropiat, conform celor precizate de Camera de Comerţ din Bordeaux.

Chateau du Grand Moueys, un domeniu de 170 hectare, situat în Entre-Deux-Mers, a fost achiziţionat luna trecută de un investitor din Hong Kong.

Jie Qu Nai, preşedintele grupului Haichang, are deja în proprietate Chateau de Grand Branet, Chateau Branda, Chateau Laurette și Chateau Thebot. El este interesat de cât mai multe achiziţii în zonă, conform relatărilor sale.

Deja unii proprietari chinezi ai domeniilor proaspăt cumpărate au livrat  întreaga producție la export, spre ţara natală – China.

Eric Groux, consilier imobiliar la Conseil Patrimoine du Paris, a vândut numeroase domenii şi podgorii, în ultimii ani, cu predilecţie unor clienţii din Hong Kong, China şi Singapore.

Clienţii chinezi preferă domenii relativ necunoscute, modeste, dar situate în zonele cu denumire de origine controlată. Un domeniu  poate fi cumpărat, cu tot cu viile sale, la preţul echivalent al unui apartament din Paris.

În luna noiembrie a anului trecut el a vândut Chateau Monlot, cu şapte hectare de vie în zona Saint Emilion, actriței chineze  Zhao Wei şi soţul ei, pentru patru milioane de euro (5,4 milioane dolari).

Dar se pare că investitorii chinezi sunt interesaţi nu numai de domeniile viticole ci şi de casele vechi şi cele de vacanta, multe dintre ele având în spate istorii interesante despre oameni şi vinuri.

„Sunt interesaţi de crame-beciuri şi se înconjoară în permanenţă cu experţi, pentru consiliere. Ei doresc să îşi îmbunătăţească vinul produs şi au mijloacele necesare de a-l face mai bun. Este un lucru bun, atât pentru Franţa cât şi pentru podgorii.”

Investițiile chinezilor sunt spectaculoase şi reflectă „setea” pentru vinurile produse în regiunea Bordeaux, care a ajuns la o cantitate record de producţie de circa 420.000 hectolitri pe an, în valoare de 322 milioane de euro, conform precizărilor  Conseil du vin din Bordeaux.

Achiziţiile de domenii sunt parte a unei strategii mai ample a investitorilor chinezi, stimulaţi de boom-ul economic din propria ţară.

Grupul Haichang, care are interese şi în transportul maritim, în imobiliare şi parcuri de distracţii, are în intenţie de a aduce în zona Bordeaux festivaluri populare de vin.

Există o mulţime de domenii în Bordeaux dar specialitatea noastră va fi un domeniu viticol cu o cultură chineză.”

Planurile grupului nu sunt deloc de neglijat, sunt în discuţii pentru o staţiune turistică cu terenuri de golf, terenuri de tenis, hoteluri şi restaurante cu specific gastronomic chinez, în castelele neo-gotice deţinute de investitorii chinezi.  Ce va rezulta în final numai Dumnezeu ştie, francezii nefiind prea îngrijoraţi de expansiunea investitorilor chinezi, aceştia fiind priviţi ca o curiozitate în regiunea Entre-Deux-Mers din Bordeaux. Rămâne de văzut până când!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi