Straine
Eiswein sau Vinul de Gheaţă
Datorită procesului de producţie, a forţei de muncă implicate şi a selecţiei care are loc la cules, rezultă cantităţii mai reduse de struguri şi, în general, cantităţi relativ mici de vin, vinuri de gheaţă fiind în general destul de scumpe.
Canada şi Germania sunt cei mai mari producători din lume de vinuri gheaţă. Aproximativ 75% din producţia mondială de vin de gheaţă provine din Canada, în special din zona Ontario .
Există, de asemenea, o versiune de vin spumant de gheaţă. Vin spumant de gheaţă a fost creat în mod accidental în 1988, de scriitorul canadian, Konrad Ejbich, în pivniţa casei sale, folosind eşantioane din rezervorul de vin de gheaţă din anul precedent, de la fabrica de vin Inniskillin în Ontario. În 1996, în cele din urmă, recunoaşte nu ar putea produce acest produs în variantă comercială şi a decis sa împărtăşească acest concept.
Conţinut de zahăr rezidual, pentru vinul de gheaţă este cuprins între 180 g/l până la 320 g/l (cu o medie în 220 g/l), vinul de gheaţă fiind foarte răcoritor datorită acidităţii ridicate (aciditatea liberă în vinul de gheaţă este aproape întotdeauna de peste 10 g/l).
Icewine are de obicei un corp mediu, plin, cu un finisaj lung persistent. Nasul, de obicei, aminteşte de piersici, pere, caise uscate, miere, citrice, smochine, caramel, mere verzi, în funcţie de soi.
Vinul de gheaţă are un conţinut de alcool uşor mai scăzut decât vinurile de masă regulate. Unele dintre Eiswein din Germania – Riesling – au un conţinut de alcool mai mic de 6%. Vinurile produse în Canada au de obicei conţinut de alcool mai mare, între 8% şi 13%. Acest lucru se datorează în mare parte iernilor şi temperaturilor mai constante din Canada.