Vinificatorii americani au remarcat tendinţa investitorilor chinezi, din ce în ce mai accentuată, de a-şi căuta o anumită siguranţă financiară pentru banii câştigaţi, în special prin achiziţionarea unor domenii viticole în renumita regiune Napa Valley, California. Ultima achiziţie a unui investitor chinez din Hong Kong, pentru care a plătit un preţ de 40 milioane dolari, este Sloan Estate Winnery.
După celebra regiune Bordeaux din Franţa, Napa Valley a devenit un magnet pentru industria chineză de vinuri.
Totul ca într-o inversare istorică a modului cum se face avere în California, dacă în secolul al XIX-lea imigranţi sosiţi erau în căutare de aur, astăzi, bogaţii milionari chinezi au început să investească banii deţinuţi în aur, pentru siguranță. Iar ca tabloul să fie complet, setea de vin şi dorinţa de profit conduce nemijlocit spre achiziționarea unor proprietăți de vinuri în zona Napa. China are potenţial şi ar putea deveni cea mai mare piaţă consumatoare de vin din lume, în prezent piața sa internă fiind încă în fază incipientă.
Franţa domină importurile chinezeşti de vin, cu jumătate din piață, în timp ce SUA are mai puţin de 7% din cota de importuri.
Populația este marele atu şi unul dintre motivele pentru care China are potenţialul atât de tentant pentru producătorii de vin. China este ţara ce are şase din primele 25 orașe cu cel mai mare număr de locuitori din lume, incluzând şi oraşul Shanghai ce are aproape 23 milioane de locuitori (!). Populaţiei Chinei a consumat aproximativ 156 milioane litri de vin în anul 2011, urcând într-un top mondial pe locul al cincilea al naţiunilor consumatoare de vin (în conformitate cu precizările Vinexpo şi studiului realizat de Institutul de cercetare ISW/DGR).
Consumatorii chinezi au tendinţa să servească vinuri scumpe, să impresioneze pe cei din jur, iar vinurile de Bordeaux rămân prima lor preferinţă. Chinezii au deja o tradiţie în consumul de vin făcut la nivel local, dar consumul pe cap de locuitor este scăzut, puţin mai mult de 1 litru/persoană/an, comparativ cu 7 litri în Statele Unite şi mai mult de 40 litri pe cap de locuitor în Franţa şi Italia. Consumul de vin în China este în creştere accelerată. Institutul de cercetare britanic ISW/DGR prezice o creştere de 36% a consumului de vin în China, cu 9% în restul lumii şi o creștere medie de 54% pentru perioada 2011 – 2015. Aici intră şi vinul produs la nivel local.
În general consumatorii chinezi preferă vinurile dulci, parte din ele produse la nivel local. Companiile locale au plantat suprafeţe imense cu viţă de vie în podgorile din China. Din păcate unele podgorii sunt plantate cu viţă de vie nealtoită şi neselecţionată, ignorând ameninţarea filoxerei. În schimb investițiile în California sunt identificate ca fiind oferte de profil tentate, la standarde înalte, ceea ce demonstrează interesul chinezilor de a nu mai investi în aur ci în viile din Napa Valley. Iată numai câteva domenii cumpărate de investitorii chinezi :
• 2010, Silenus Enologies (aproximativ 6 milioane de dolari) – Silenus International Group.
• 2011, Sloan Estate ( 40 milioane de dolari) – Goldin Holding, Hong Kong.
• 2011, Spanos Berberian proprietate cu 20 hectare de viţă de vie pe dealurile Pritchard Hill (15 milioane de dolari).
• 2011 Frazier Winery (7 milioane de dolari) – Zhang Winery, China.
Dar se pare că nu numai goana pentru profit sau dorinţa de a-şi conserva agoniseala îi îndeamnă pe chinezii potenţi financiar să achiziţioneze pe bandă domenii în Napa. Acestea nu sunt altceva decât modalităţi de a încerca transferarea averilor din ţară (China), din cauza îngrijorărilor şi temerilor tot mai crescânde legate de schimbările politice viitoare. Acest lucru este adevărat dacă ţinem cont de un simplu calcul: cu banii respectivi poţi face 20% profit în China într-un an, comparativ cu 6% în SUA.
Hu Jintao, cel care ocupă funcţia de președinte al Chinei, din anul 2002, îşi va termina mandatul în 2013. Succesorul său, Xi Jinping, care şi-a finalizat studiile în SUA, este de aşteptat să-l urmeze în funcţia cea mai înaltă din statul chinez.
Acesta a anunţat deja câteva dintre măsurile care vor fi luate în viitoarea sa politică internă: va schimba conducerea militară a Chinei, va limita cât se poate ieşirile de capital autohton, va impozita diferenţiat averile, toate astea completate de temerile îngrijorătoare legate de valoarea proprietăţilor imobiliare chineze ce au început să scadă brusc. Sectorul de real estate – proprietăţi imobiliare, este un angajator imens, având în conturile sale şi în derulare bani de investiţii în valoare de aproximativ o cincime din producția economică a Chinei. În plus, investiţiile imobiliare în China, în continuă dezvoltare în ultimii ani, au crescut cu 28%, la o valoare de aproape un trilion de dolari, cu aproape 200 miliarde de dolari mai mult decât SUA când investea în domeniu, la vârful bulei sale imobiliare din anul 2005. Mulţi chinezi se aşteptă că bula imobiliară chineză ar putea izbucni oricând.
Şi ar mai fi un lucru, deloc de neglijat: China conduce în topul mondial al transferuri ilegale de bani. Autorităţile chineze au estimat că ţara lor a pierdut o sumă echivalentul a 2 bilioane de dolari în perioada 2000-2008. Noul regim şi viitorul preşedinte pot lua decizia de a contracta sau limita fluxurile de capital, tocmai datorită cererii tot mai mari de bani pentru finanţările proiectelor interne. De aici şi interesul brusc al noilor milionari chinezi pentru podgoriile americane din Napa Valley. Quod erat demonstrandum! Sau mai bine: Yi hor jian! Ni hao! (Pe curând! Bună ziua!)