Vinuri Straine

Vinurile Portugheze la GoodWine

Portugalia, faimoasă pentru vinurile sale de Porto și Madeira, impresionează prin tradiția seculară, autenticitatea și preocuparea permanentă a cramelor de a fi recunoscute în întreaga lume pentru calitățile și rafinamentul celebrelor vinuri licoroase. Autenticitatea vinului de Porto este recunoscută încă din secolul al XVII-lea, când regiunea Douro a fost desemnată ca singura regiune autorizată să producă celebrul vin de Porto. Englezii, după ce au descoperit vinul de Porto (spre finalul sec. al XVII-lea), au contribuit la popularizarea vinului de Porto în întreaga lume, pentru aromele și calitățile sale excelente.

În valea râului Duoro, se cultivă și se produc strugurii din care se fabrică autenticul vin de Porto. Numeroase crame, care produc acest tip de vin, încă păstrează denumiri englezești (ceea ce atestă originile britanice ale fondatorilor lor), dar există tot atât de multe crame în care tradiția vinificării strugurilor s-a transmis din generație în generație. Recent, la Târgul Internațional de vinuri GoodWine, am avut ocazia să cunosc trei vinificatori portughezi și celebrele lor vinuri.

Fie că vorbim despre vinuri tinere (Vinho Verde), vinuri albe, roșii sau fortificate, faptul că strugurii din care sunt produse aceste vinuri provin din vii mature (vechi de 80 – 85 de ani), reprezintă un element extrem de important, ce asigură o expresivitate deosebită, delicatețe și un rafinament unic. Porto 1

Acest aspect l-am remarcat și la vinurile produse de cramele portugheze, reprezentate de premiumdrinks.ro, la recentul târg de vinuri, cât și în cadrul unei degustări private, unde vinurile au fost prezentate și s-a discutat pe seama lor, chiar împreună cu producătorii: Casa Amarela, Crama Marta.

Marques de Marialva Blanc de Noir Baga 2011, DOC Bairrada, un spumant realizat prin metoda champenoise, a doua fermentație la sticlă, din varietatea de struguri roșii Baga, vinificați în alb, 12 luni pe drojdii înainte de degorjare. Un spumant pentru aperitive, început de masă, cu o culoare roz deschis, perlaj fin, persisitent, note aromate de fructe exotice, pâine prăjită, citrice. Gustul său emană prospețime, atac complex, fructat, aciditate ridicată, final mediu spre lung.

Quinta dos Abibes, Baga& Arinto 2010, Extrabrut, DOC Bairrada, un vin spumant realizat tot prin fermentație la sticlă 12 luni, din varietățile de struguri Baga și Arinto, culoare galben pai intens, nas mediu, unde nuanțele de fructe roșii, citrice și pișcoturi ce se continuă gustativ într-o persistență plăcută, catifelată, susținută de un final lung și echilibrat.

Porto 2

Marques de Marialva Tinto Reserva 2009, DOC Bairrada, vin spumant roșu, produs din soiul de struguri Baga, a doua fermentație la sticlă 18 luni, nas cu arome proaspete, fructe coapte, gust fructat, delicat, bine structurat, perlaj constant, fin, se simt și ceva taninuri. Finalul lung, persistent.

II Terroir Velho MundoXII Vinho Branco U.V., un vin alb sec, născut din dorință de colaborare a doi producători, unind două „terroir-uri”, respectiv două regiuni distincte, care explică și numele său. „II Terroir” aduce împreună într-o sticlă două regiuni cu tradiție din Portugalia, Melgaço şi Douro, dar şi doi producători de referinţă: Quinta do Regueiro şi Quinta da Casa Amarela, reușindu-se o combinaţie perfectă pentru crearea unui vin alb unic, elegant, intens, cu arome distincte.

Un vin care-și trage originile în soiul Alvarinho, cu adevărat remarcabil, expresiv, cu note fructate puternice, mango proaspăt, citrice, se continuă gustativ în același registru, prospețime deosebită, persistență aromatică până în finalul său lung, concentrat. Un vin alb de gastronomie, pe care l-am asocia de la aperitive, pește, pui, paste până la preparate mai complexe și brânzeturi ușoare.

Alta Pontuacao 2010 DOC Douro, un vin roșu sec, culoare roșu rubiniu intens, cupaj din soiurile Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz și Tinta Barroca (viță veche/bătrână 75% și viță nouă 25%), ce dezvăluie un nas în care găsim fructe roșii, arome fructate complexe, ce se continuă gustativ într-un registru bine structurat, fructe roșii, condimente, note de vanilie, tabac. Un vin ce provine din vie veche (o suprafață mică de numai 5 ha), ce a stat 6 luni la vase de stejar după fermentare și încă un an la baric pentru desăvârșire.

Quinta Casa Amarela Reserva 2011 DOC Douro, un vin roșu sec, culoare rubiniu închis, cupaj din soiurile Touriga Nacional, Touriga Franca și Tinta Roriz, nas intens dulceag unde se simt fructele negre de pădure bine coapte, unele note picante din stejar şi o mineralitate discretă. Pe cerul gurii se simte un mix concentrat de cireşe coapte, prune, zmeură, cu note lemnoase de stejar, o bună aciditate şi structură a taninurilor bine legată. Un vin cu potenţial de învechire.Porto 3

Quinta Casa Amarela
Grande Reserva 2011 DOC Douro. La Quinta da Casa Amarela pasiunea pentru vița de vie a fost transmisă din generaţie în generaţie. Datorită ei, ataşamentul faţă de locuri, vii și vinuri, se manifestă într-un mod în care unitatea esenţială a omului cu natura reprezintă deja o constanță. Producătorul Laura Regueiro subliniază echilibrul si armonia, ca fiind unul din secretele locului, bineînțeles, alături de alchimia misterioasă din cramă.

Vinul Quinta Casa Amarela Grande Reserva 2011 este un vin roșu sec, rubiniu închis la culoare, cu nas intens, ce se deschide cu note de pâine prăjită amestecată cu note de compot de fructe negre, condimente și ciocolată, toate într-o perfectă armonie. Eleganța gustului său fin, cu tentă dulceagă, fructe roșii, cacao, taninuri intense dar fine (în urma baricării 16 luni), îi conferă o structură bine definită. Vin vin cu potenţial ridicat de îmbătrânire, provenit din vii bătrâne de 85 de ani, realizat de oenologul Jean-Hugues Gros.

Martha’s Porto Special Reserve, un vin special, îmbătrânit în butoaie de stejar vechi, timp de 5-6 ani, 19,5% alcool, cu o culoare asemănătoare chihlimbarului, își deschide nasul cu arome opulente, complexe, de fructe confiate, smochine, lemn vechi, continuându-se gustativ într-o paletă aromatică deosebită. Un vin care alături de preparate de desert va face deliciul oricărei mese.

Porto 5Quinta Casa de Amarela Porto Vintage 2011, provine din strugurii viilor cu o vechime de 65 de ani, varietățile de struguri Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, culoare roșu închis, intens, cu note violet, nas delicat de fructe negre, afine, cireșe, mure. Gustativ se remarcă prin taninurile coapte, aromele fructate profunde, concentrate, final foarte lung, remarcabil. Un vin veritabil de Porto, care merită încercat și apreciat.

Ce am mai putea spune despre vinurile portugheze? Istorie, tradiție, atașament față de locuri, de valorile moștenite. Vinuri care se exprimă deosebit, din varietăți de struguri mai puțin cunoscute pe la noi, dar care merită testate. Le puteți achiziționa de pe premiumdrinks.ro. Mai multe imagini cu vinurile protugheze găsiți aiciObrigado, Gil, Jorge, e esperam mais da Romênia! Sem dúvida, faremos uma visita ao seu vinho!

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi